Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria - Techirghiol

Peste 300 de credinciosi au participat astazi, 14 iulie 2013, la Sfanta Liturghie oficiata la Manastirea Sfanta Maria -Techirghiol, stavropighie patriarhala. Bucuria credinciosilor a fost sporita de prezenta in mijlocul lor a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adresat tuturor celor prezenti un cuvant de invatatura in care a explicat Sfanta Evanghelie randuita de Biserica a se citi astazi la Sfanta Liturghie.

Sfanta Liturghie a fost savarsita de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, Preasfintitul Ioachim Bacauanul. La slujba a fost prezent si Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Inaltpreasfintitul Calinic.

Preafericirea Sa a aratat in cuvantul sau ca Sfanta Evanghelie din Duminica a III-a dupa Rusalii ne arata sensul adevarat al vietii crestine si modul in care trebuie sa traim viata ca oameni liberi din punct de vedere spiritual. Pornind de la cuvantul Mantuitorului Iisus Hristos: Daca ochiul tau este curat, tot trupul este curat, iar daca ochiul este intunecat cu atat mai mult intunericul se va raspandi peste tot trupul, Preafericirea Sa a explicat ca prin ochi se intelege, in sens duhovnicesc, mintea sau constiinta omului. „Daca mintea sau constiinta omului este curata, atunci toata viata omului este curata si toate cele savarsite de el se lumineaza. Daca, insa, constiinta este intunecata de patimi egoiste, de rautate, de multe rele facute altora atunci viata intreaga se intuneca. Mantuitorul mai arata ca unii oamenii sunt prea absorbiti de grijile pamantesti. Aproape toata energia si tot timpul lor sunt consumate pentru a dobandi hrana, bautura si imbracaminte astfel incat omul nu poate sa se mai gandeasca la rostul vietii pe pamant. De aceea, el atrage atentia asupra faptului ca asa dupa cum pasarile cerului nu seamana si nu secera, dar traiesc totusi prin grija lui Dumnezeu si dupa cum crinii campului nu torc, dar sunt imbracati intr-o frumusete mai mare decat imbracamintea lui Solomon, tot asa si omul trebuie sa se gandeasca mai intai la iubirea parinteasca a lui Dumnezeu care are grija de fiecare om. Cu alte cuvinte, Hristos Domnul ne arata ca trebuie sa ne gandim mai intai la Dumnezeu care a creat lumea si daca El are atata grija fata de toata natura, cu atat mai mult are grija fata de fiintele create dupa chipul Sau si chemate la asemanare cu El si la viata vesnica in Imparatia Cerurilor.”

Patriarhul Romaniei a mai subliniat faptul ca Evanghelia de astazi ne arata ca noi oamenii trebuie sa ne eliberam de tirania grijilor excesive pentru viata biologica, trupeasca. Mantuitorul Iisus Hristos ne arata, de fapt, intelesul intregii evanghelii si anume: Cautati mai intai Imparatia Lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate aceste lucruri materiale, ca hrana, bautura si imbracaminte, se vor adauga voua, a precizat Preafericirea Sa.

„Evanghelia nu indeamna la lene sau pasivitate pentru ca Mantuitorul a certat pe cel care a ingropat talantul si i-a zis: sluga vicleana si lenesa, de ce nu ai inmultit talantul? Deci, Hristos Domnul ne cheama la activitate, nu la pasivitate. Evanghelia de astazi nu este o incurajare la lene, pasivitate, ci are alt scop si anume: eliberarea omului de tirania grijilor excesive pentru viata biologica, pamanteasca, astfel incat omul sa fie mai intai liber sa manifeste iubirea sa fata de Dumnezeu in rugaciune si iubirea fata de aproapele prin fapte bune. Exista oameni care nu merg la Biserica deoarece sunt foarte preocupati, chiar si duminica si in sarbatori ei alearga dupa inmultirea bunurilor materiale, dupa castig mai mult, dupa slava desarta, dupa progres material, iar sufletul ramane fara hrana duhovniceasca. Aceasta obsesie fata de lucrurile materiale trecatoare devine o robie, de aceasta robie vrea sa ne elibereze Hristos Domnul prin Evanghelia de astazi spunand: Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si celelalte se vor adauga voua. Sa cautam mai intai cea ce este netrecator si vesnic. Hrana si bautura si imbracamintea sunt toate lucruri trecatoare, se consuma, sunt perisabile, iar imbracamintea se uzeaza si se rupe. Ceea ce ramane vesnic este ceea ce a adunat omul in sufletul sau ca lumina prin legatura cu Dumnezeu, prin rugaciunile de dimineata, pranz si seara, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin impartasirea cu sfintele taine si prin toate faptele cele bune. Aceasta este haina sufletului si hrana sufletului - sfintenia care vine din legatura permanenta a omului cu Dumnezeu. Omul chiar daca nu sta in genunchi, dar este permanent cu gandul la Dumnezeu chiar si atunci cand munceste, in gradina, la serviciu sau oriunde s-ar afla, el cauta mai intai Imparatia lui Dumnezeu”, a spus Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Totodata, Parintele Patriarh a explicat ce este Imparatia Cerurilor si a evidentiat faptul ca in lumea aceasta, in Biserica noi primim arvuna Imparatiei Cerurilor, iar la a doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos, Acesta va darui si trupului si sufletului inviat din morti fericirea deplina a Imparatiei Cerurilor.

Imparatia lui Dumnezeu este iubirea Preasfintei Treimi la care participa intr-o lumina vesnica sfintii din toate timpurile impreuna cu ingerii. Pentru ca Hristos Imparatul Cerurilor, Fiul Lui Dumnezeu Cel Vesnic S-a facut Om din iubire pentru oameni si pentru mantuirea lor si a venit in lume, si pentru ca Imparatul Cerurilor s-a facut Om si a trait printre oameni Imparatia s-a apropiat de noi si ni se da acum in arvuna, in anticipatie prin cuvintele Mantuitorului Hristos, prin Evanghelia Sa si prin Sfintele Taine. In lumea aceasta, in Biserica noi primim arvuna Imparatiei Cerurilor. De aceea, o Biserica ortodoxa pictata – atunci este cu adevarat ortodoxa cand este pictata- este o icoana a Imparatiei lui Dumnezeu, mai ales catapeteasma este o icoana a Imparatiei lui Dumnezeu care vine spre noi ca noi sa ne inaltam spre Ceruri cu sufletul in rugaciune si cu trupul in viata sfanta si fapte bune. Acum ni se da in arvuna Imparatia, iar la a doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos, cand va veni sa judece vii si mortii si a carui Imparatie nu va avea sfarsit va darui si trupului si sufletului inviat din morti fericirea deplina a Imparatiei Cerurilor. Sf. Apostol Pavel, in Epistola catre Romani, spune ca Imparatia Cerurilor nu este mancare si bautura, ci dreptate, pace si bucurie in Duhul Sfant”, a precizat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

De asemenea, in cuvantul sau, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat importanta rugaciunii in dobandirea Imparatiei Cerurilor: „Cand omul se roaga cu adevarat, in Biserica sau acasa, el simte tainic prezenta Imparatiei lui Dumnezeu in inima sa. Omul care se roaga, daca in timpul rugaciunii sau dupa rugaciune, simte pace si bucurie in sufletul sau atunci el simte ca Imparatia lui Dumnezeu este data lui in arvuna si aceasta arvuna il face sa o doreasca si mai mult. De aceea, oamenii care simt bucurie si pace in suflet cand se roaga doresc sa se roage mai mult pana ajung la rugaciune neincetata. Aceasta deschidere a Imparatiei Cerurilor se face prin credinta ortodoxa, prin rugaciune fierbinte, prin vietuire sfanta si fapte bune, deci Imparatia lui Dumnezeu nu e ceva teoretic, este o prezenta spirituala a lui Dumnezeu in viata omului ca omul sa doreasca mai mult bucuria cereasca decat bunurile pamantesti trecatoare.”

Nu trebuie sa facem nimic fara rugaciune, a indemnat Parintele Patriarh:„Nu trebuie sa incepem munca fara rugaciune, nu trebuie sa incepem mancarea fara rugaciune, nu trebuie sa facem nimic fara rugaciune, pentru ca prin rugaciune se sfinteste si viata sufleteasca si trupeasca. Atunci hrana devine hrana binecuvantata, imbracamintea devine imbracaminte binecuvantata, bautura devine binecuvantata, pentru ca si atunci cand mancam si cand bem si cand ne imbracam aducem slava lui Dumnezeu ca ne ajuta mai intai sa cautam Imparatia lui Dumnezeu si apoi cele materiale”.

„Sa ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului si tuturor sfintilor sa ne daruiasca lumina sau mintea duhovniceasca de a intelege ca tot ceea ce a fost creat de Dumnezeu a fost creat din iubire si ca Dumnezeu ne cheama la o iubire vesnica pentru care ne pregatim aici prin rugaciune si fapte bune spre slava Preasfintei Treimi si pentru a noastra mantuire”, a mai spus Preafericirea Sa.

La final, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a felicitat pe maica stareta Lucia Rosu si intreaga obste monahala pentru activitatea sociala si misionara pe care o desfasoara in sfanta manastire si a daruit un set de carti liturgice si teologice pentru Sfantul Altar si pentru biblioteca asezamantului monahal.



Sursa: basilica.ro

.

14 Iulie 2013

Vizualizari: 759

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria - Techirghiol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE