Patriarhul Romaniei la Manastirea Tiganesti

Duminica aceasta, a treia dupa Sfintele Pasti, Biserica ne-a pus inainte chipul femeilor mironosite. Aflat in mijlocul obstii de la Manastirea Tiganesti din Ilfov, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel le-a vorbit credinciosilor despre curajul marturisitor al femeilor mironosite si despre importanta exemplului lor pentru fiecare dintre noi.

„Evanghelia ne arata ca ele au un curaj deosebit, o iubire deosebita si o pretuire fata de Hristos Care le da o indrazneala de a merge la mormant la revarsatul zorilor infruntand orice primejdie si mai ales teama de necunoscut.

Aceste femei ne impresioneaza in primul rand prin curajul lor, un curaj care vine din multa lor iubire si pretuire fata de Hristos prin respectul si evlavia lor fata de El. In al doilea rand, femeile mironosite ne arata credinta lor ca Hristos a inviat. Indata ce ingerul le-a spus Nu este aici. A inviat ele nu s-au indoit si nu au mai pus nicio intrebare privitoare la cum a avut loc Invierea. Nu au inteles cum s-a realizat Invierea lui Hristos, dar au crezut ceea ce le-a spus ingerul”, a spus Preafericirea Sa.

Prin credinta, curaj si smerenie, a mai spus Preafericitul Parinte Daniel, femeile mironosite au devenit adevarati dascali ai Bisericii.

„Faptul ca femeile mironosite cand L-au intalnit pe Hristos s-au inchinat Lui pana la pamant si au cuprins picioarele Lui le face pe ele sa devina invatatori ai nostri privind comportamentul nostru crestin fata de Hristos Cel inviat din morti. In Sfantul Altar, Sfanta Masa simbolizeaza Mormantul lui Hristos din care El a inviat, dar si masa de la Cina cea de Taina, deoarece pe aceasta Sfanta Masa se sfinteste Euharistia, painea si vinul devin Trupul si Sangele Domnului. De la femeile mironosite am invatat ca atunci cand ne apropiem de Hristos Cel rastignit, ingropat si inviat din morti simbolizat de Sfanta Masa din Altar sa ne inchinam pana la pamant si sa sarutam locul unde au stat picioarele Lui atunci cand au stat in mormant si locul unde El este prezent in modul cel mai intens prin Sfanta Taina a Euharistiei, a Impartasirii”.

Femeile mironosite reprezinta icoana Bisericii fiindca ele si-au pus nadejdea in Dumnezeu.

„Cine ne va pravali noua piatra de pe mormant ? Intrebarea aceasta se repeta ori de cate ori in viata nu mai primim niciun ajutor de la cei din jur. Cei care ar trebui sa ne ajute sunt absenti sau nu mai sunt binevoitori. Si pentru ca nu mai era nimeni dintre oameni ca sa le ajute Dumnezeu Insusi le-a ajutat prin ingerul Sau. Asa se intampla adesea cand singura speranta pentru un om este credinta in ajutorul lui Dumnezeu. Femeile Mironosite din acest motiv sunt icoana Bisericii care isi pune mai intai nadejdea in ajutorul lui Dumnezeu si apoi in ajutorul omenesc. De aceea, si zicem Doamne ajuta cand incepem o lucrare. Contam mai intai pe ajutorul lui Dumnezeu”.

Femeile Mironosite au devenit peste timp modele pentru multe femei crestine care au mers pe urmele lor

„Astazi ne aducem aminte in mod deosebit de toate femeile crestine pentru ca Duminica femeilor purtatoare de aromate sau de miruri de mare pret este si Duminica femeilor crestine. Avem o multime de mame care au dat nastere la multi copii. De pilda, doamna Maria Brancoveanu, sotia domnitorului martir Constantin Brancoveanu a avut 11 copii: 4 fii si 7 fiice. Si cand sotul a fost decapitat in 15 august chiar in ziua nasterii lui la varsta de 60 de ani in 1714 mama acestor copii se afla cu fiicele ei in inchisoare tot in Constantinopol si a trait o durere deosebita. Dupa eliberarea ei si a fiicelor din inchisoare doamna Maria Brancoveanu s-a straduit sa aduca osemintele domnitorului martir Constantin Brancoveanu si sa le aseze in biserica sa din Bucuresti, in Biserica Sfantul Gheorghe Nou. Anul acesta se implinesc 300 de ani de la moartea lor martirica. Iata, o mama jertfelnica in sensul ca a dat nastere la 11 copii, a fost prezenta in Constantinopol cand 4 din copiii ei au fost decapitati impreuna cu sotul ei, domnitorul Constantin Brancoveanu si totusi a pastrat curajul prin credinta si a avut o cinstire deosebita fata de Biserica, ctitorind lacasuri sfinte”.

La final, Patriarhul Romaniei le-a adresat tuturor femeilor crestine un cuvant de recunostinta si binecuvantare pentru lucrarea lor benefica in familie, Biserica si societate. Totodata, Preafericirea Sa a felicitat obstea monahala si a oferit mai multe volume recent aparute, iar maicilor si credinciosilor prezenti Pastorala la Invierea Domnului si iconite.

„Ne gandim astazi la multimea femeilor mame crestine, dar si la multimea monahiilor maici si surori din manastiri. Ne gandim la multimea femeilor care lucreaza in spitale ingrijind de bolnavi, la multimea profesoarelor de religie si a altor profesoare, la multimea asistentelor sociale, la multimea femeilor care lucreaza in institutii de cultura, in media si in diferite alte compartimente ale societatii aratand credinta lor in Hristos, dragostea lor fata de familie si fata de Biserica si bucuria lor de a marturisi pe Hristos Cel Rastignit si Inviat pentru ca simt ajutorul Lui in viata lor. Cu ocazia acestei Duminici a Femeilor Mironosite dorim sa exprimam felicitari si adresam multumiri si doriri de bine tuturor femeilor crestine, rugandu-ne Domnului nostru Iisus Hristos Cel Inviat din morti sa ne daruiasca sanatate si mantuire, pace si bucurie intru multi si binecuvantati ani”, a spus Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mai amintit, la final, de colecta pentru ajutorarea crestinilor din Siria, aceasta fiind a doua duminica in care se organizeaza.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Mai 2014

Vizualizari: 654

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Manastirea Tiganesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE