Patriarhul Romaniei a primit titlul de 'Doctor Honoris Causa' al Universitatii din Oradea

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a primit, ieri, 18 septembrie, in jurul orei 12:00 titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Oradea, informeaza Radio TRINITAS.

Evenimentul a avut loc in Aula Facultatii de Teologie Ortodoxa „Episcop Vasile Coman”. Mai multe detalii a oferit Ciprian Olinici, director programe Radio TRINITAS, prezent la evenimente: „Universitatea din Oradea, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Episcop Vasile Coman' a acordat cea mai inalta distinctie academica Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitului Parinte Daniel. Astfel domnul rector prof. univ. dr. Cornel Antal a dat citire in limba latina, dupa uzantele academice, diplomei de conferire si hotararii Senatului Universitatii prin care titlul de Doctor Honoris Causa este oferit Patriarhului Romaniei. De asemenea, conform uzantelor academice, 'Laudatio', care prezinta activitatea academica a celui care primeste acest titlu, a fost rostit de catre decanul Facultatii de Teologie, parintele profesor Nicu Dumitrascu”.

Cu acest prilej Preafericirea Sa a multumit pentru decernarea titlului de 'Doctor Honoris Causa' si a evidentiat faptul ca scoala si Biserica au contribuit intotdeauna, la ridicarea nivelului spiritual dar si cultural al poporului roman: "Mai intai de toate dorim sa exprimam recunostinta noastra pentru aceasta onoare deosebita, decernarea titlului de 'Doctor Honoris Causa' al Universitatii din Oradea, onoare pe care noi totdeauna o transmitem Bisericii pe care o slujim. Onoarea aceasta, mai ales in Biserica trebuie exprimata prin slujire, prin prietenie, prin cooperare si comuniune in plan academic si in plan social, in lucrarea pe care poporul nostru o asteapta de la Biserica dar si de la Universitate. Scoala si Biserica au contribuit intotdeauna, impreuna, la ridicarea nivelului spiritual, cultural si social al poporului roman”, informeaza TRINITAS TV.

"Atunci cand am primit solicitarea Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Episcop Dr. Vasile Coman' de a acorda acest titlu Preafericirii Sale, Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, al Bisericii Ortodoxe Romane, am fost noi insine deosebit de onorati', a spus domnul rector prof. univ. dr. Cornel Antal, 'pentru ca Preafericirea Sa apartine deopotriva vietii spirituale, culturale si universitare din Romania, cu activitate complexa, intinsa pe parcursul a catorva decenii'.

Decanul Facultatii de Teologie din Oradea, parintele profesor Nicu Dumitrascu a elogiat personalitatea Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane: „Acest 'Laudatio' este adresat celei mai importante personalitati a Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, remarcabil om de cultura, profesor de exceptie si veritabil creator de scoli teologice”.

Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a aratat ca acest eveniment produce o bucurie unica deoarece are loc 'acum, la implinirea a 90 de ani de cand Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei a renascut din propria cenusa'.

Dupa ceremonie, Patriarhul Romaniei a sustinut prelegerea cu titlul „Liturghie euharistica si filantropie sociala”, in care a accentuat importanta laturii sacramentale si laturi sociale, laturi pe care Biserica este datoare sa le promoveze impreuna: „Hristos nu desparte iubirea de Dumnezeu de iubirea de oameni si nici iubirea de oameni de iubirea de Dumnezeu. Nu opune construirea de Biserici, cantinelor pentru saraci, ci ambele trebuie pastrate in unitate. In Biserica primim iubire din iubirea lui Hristos si aceasta iubire o aratam in opera de caritate sau in filantropia sociala”.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a subliniat faptul ca filantropia divina, iubirea de oameni a lui Dumnezeu este centrul Sfintei Liturghii a Bisericii „Prin Liturghie se celebreaza si se confirma prezenta si lucrarea lui Dumnezeu in mijlocul poporului credincios, in Biserica. Filantropia sociala este marturie misionara adusa iubiri lui Dumnezeu fata de oameni, iubire manifestata in Hristos cel Rastignit si Inviat, iubire mai tare decat pacatul si moartea. „Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”, ne spune Evanghelia dupa Sfantul Evanghelist Ioan. Liturghia euharistica este in primul rand lucrare de recunostinta adusa lui Dumnezeu pentru iubirea Sa fata de oameni. Cu alte cuvinte in Liturghie este celebrata frumusetea si binefacerea filantropiei divine a Sfintei Treimi descoperita lumii prin Iisus Hristos. Deci filantropia divina, iubirea de oameni a lui Dumnezeu este centrul Sfintei Liturghii a Bisericii”.

Sursa: basilica.ro

19 Septembrie 2010

Vizualizari: 585

Voteaza:

Patriarhul Romaniei a primit titlul de 'Doctor Honoris Causa' al Universitatii din Oradea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE