Pedagogia clinica, in dezbatere la Sibiu

Pentru prima data in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, specialisti in asistenta si ingrijirea copiilor cu dizabilitati au organizat un Seminar international de pedagogie clinica, cu implicarea directa a unui grup de preoti si laici din Arhiepiscopia Sibiului si nu numai. Scopul intalnirii de la Sibiu a fost crearea unei retele dialog in cadrul Mitropoliei Ardealului, in care sa fie adunati medici, specialisti, preoti si parinti.

Seminarul international „Aspecte ale pedagogiei clinice in educatia copilului in situatii speciale“ este organizat de Centrul Arhidiecezan de Diagnoza si Cercetare Catehumenala, Omiletica si in Pedagogia si Metodologia Religiei „Mitropolit Andrei Saguna“ din Sibiu (CADCO), in colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Istituto Itard, Centro Italiano Dislessia, Universita di Macerata-Italia, Casa Corpului Didactic si Biblioteca Judeteana „ASTRA“ din Sibiu. Intalnirea se bucura de binecuvantarea Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, si de prezenta mai multor specialisti si cadre didactice universitare din tara si din strainatate si a persoanelor implicate in activitati din domeniul asistentei copiilor aflati in situatii speciale. Oaspetele de seama al evenimentului de la Sibiu este prof.

univ. Piero Crispiani de la Universita di Macerata-Italia si directorul stiintific al Centro Italiano Dislessia, un specialist cu o vasta experienta in asistenta copiilor cu dizabilitati, in special a celor afectati de dislexie.

Pe langa experientele marturisite de parintii copiilor aflati in situatii dificile, sunt dezbatute diferite teme legate de colaborarea intre institutii de specialitate si familii, precum si de imbunatatirea sistemului medical care se ocupa de astfel de cazuri.

„Suntem martorii unui eveniment unic la nivelul Romaniei. Pedagogia clinica este transdisciplinara si este pusa la dispozitia preotilor, profesorilor, pedagogilor, medicilor si asistentilor sociali din judetul Sibiu, prin Mitropolia Ardealului si CADCO. In acest sens, prin colaborarea cu profesorul Piero Crispiani din Macerata-Italia si Cristina Lungu, care si-a desavarsit studiile la universitatea italiana, impreuna cu partenerii din structurile Inspectoratului Scolar Judetean si Biblioteca «ASTRA», avem la indemana specialisti care au adaptat informatia asupra pedagogiei privind persoanele cu autism, dislexie, sau alte dizabilitati. Este o provocare pe care vrem sa o continuam cu alte actiuni din aceasta toamna si iarna anului viitor, legate de impactul prin teatru si comunicare asupra vindecarii copilului si nu in ultimul rand, ca sa folosim un termen modern, asupra unui «coaching» spiritual adresat celor care intervin in suportul copilului cu dizabilitati“, ne-a spus directorul CADCO, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula.

Retea la nivelul Mitropoliei Ardealului
Pe langa discutiile si impartasirea din experienta vasta a specialistilor prezenti la Sibiu, dar si a familiilor din care provin copiii cu dizabilitati, la intalnirea de la Sibiu se are in vedere si crearea unei retele de dialog si colaborare intre medici, preoti, specialisti si familii, la nivelul Mitropoliei Ardealului. Organizatorii evenimentului prefigureaza faptul ca reteaua ce va fi creata la Sibiu se va extinde si in alte eparhii din intreaga tara.

Intre obiectivele Seminarului international de la Sibiu, se numara si reactivarea unei comunicari active intre specialisti si parintii copiilor cu dificultati, pentru o mai buna pregatire a factorilor implicati si o mai buna gestionare a situatiilor de criza, pornind de la vasta experienta a unor sisteme din Italia, Franta si Belgia.

In cadrul Seminarului, parintii copiilor afectati de dizabilitati impartasesc participantilor din marturiile lor, iar specialistii invitati vor prezenta diferite lucrari legate de tema aleasa.

Dintre subiectele discutate la Sibiu amintim: linii generale ale pedagogiei curative pentru copiii cu dizabilitati, sindromul autist, retardul mintal, dizabilitati infantile in politica sanitara romaneasca si in contextul scolar, in comparatie cu sistemul italian/european, identificarea unor modele pastorale pentru structurarea unei echipe parohiale de interventie in domeniul studiat si constructia unei culturi media necesare abordarii subiectelor legate de persoanele cu dizabilitati.


Stefan Marculet
Sursa: ziarullumina.ro

.

14 Mai 2014

Vizualizari: 598

Voteaza:

Pedagogia clinica, in dezbatere la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE