Pelerinaj de 1 martie la Manastirea Topolnita-Mehedinti

Si anul acesta, la 1 martie, la manastirea Topolnita vor veni in pelerinaj numerosi crestini din Mehedinti pentru a lua apa sfintita si pentru a participa la Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita de parintele episcop Nicodim.

Tot cu acest prilej se vor citi si rugaciunile Sfantului Trifon, pentru binecuvantarea semintelor ce urmeaza a fi semanate de credinciosi in primavara anului acesta.

Aceasta randuiala a fost asezata de vrednicul de pomenire ieromonahul Gratian Radac, staretul manastirii Topolnita in perioada 1943-1990. La 1 martie 2010 se implinesc 20 de ani de la inmormantarea staretului ieromonah Gratian Radac.


Manastirea Topolnita este o manastire de calugari, cu hramul ,,Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”.

Este situata in comuna Izvorul Barzii judetul Mehedinti, la 27 km de Drobeta Turnu Severin.

Prima biserica a manastirii a fost zidita, dupa cum spune traditia, de Sfantul Nicodim. Biserica actuala, in forma de cruce, a fost ridicata in anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictata in anul 1673, in fresca, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” si Dima ,,Romanul”.

Incepand cu 21 mai 1993 sfintele slujbe se savarsesc si la bisericuta de lemn ce poarta hramul ,,Sfintii Imparati Constantin si Elena”.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

28 Februarie 2010

Vizualizari: 412

Voteaza:

Pelerinaj de 1 martie la Manastirea Topolnita-Mehedinti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE