Pelerinajul pe jos de la Iclod la Manastirea Nicula, ajuns la a V-a editie

Tinerii clujeni, dar și credincioșii de toate vârstele sunt invitați să participe sâmbătă, 28 martie, la cea de-a V-a ediție a pelerinajului pe jos de la Iclod până la Mănăstirea Nicula. Pelerinajul este organizat anual de Arhiepiscopia Clujului și asociațiile de tineret de la nivelul Eparhiei, în cea de-a cincea săptămână din Postul Mare.

Anul acesta au fost invitați să participe și tinerii teologi de la Facultatea şi Seminarul de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Pelerinajul va începe la ora 10:00 cu întâlnirea participanților în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Aici, pelerinii vor primi binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, care va rosti și o rugăciune de călătorie, cerând lui Dumnezeu să trimită ajutorul și binecuvântarea Sa asupra pelerinilor pentru a avea un folos duhovnicesc.

După acest moment, pelerinii se vor îndrepta spre gara din Cluj, de unde vor lua trenul până la Iclod. De aici va începe pelerinajul propriu-zis, pe jos, până la Mănăstirea Nicula. O dată ajunși la Gherla, tinerii vor face un popas la Biserica Ortodoxă „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, unde vor fi întâmpinați de părintele protopop Paul Isip și de un grup de tineri din Gherla și Dej, care se vor alătura pelerinajului.

Pe întreg traseul, de aproximativ 17 kilometri, participanții, îmbrăcați în costume populare și cu icoane în mâini, vor înălța rugăciuni și vor intona cântări religioase în cinstea Maicii Domnului. Ajunși la mănăstire, pelerinii se vor închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului și vor participa la slujba de seară oficiată în biserica așezământului monahal.

„Tinerii pelerini sunt încredințați că și anul acesta, prin osteneala și nevoința lor vor primi putere și binecuvântare din partea Maicii Domnului de a-și putea continua, mai cu avânt și spor, urcușul lor duhovnicesc”, spun organizatorii.

Tradiția de a parcurge pe jos traseul din satul Iclod la Mănăstirea Nicula este una foarte veche. Potrivit oamenilor din zonă s-a ales această localitate pentru a-l cinsti pe preotul Luca din Iclod, cel care a slujit în acest sat în veacul al XVII-lea și care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.


Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

26 Martie 2015

Vizualizari: 655

Voteaza:

Pelerinajul pe jos de la Iclod la Manastirea Nicula, ajuns la a V-a editie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE