Pomenirea Fericitilor Ieronim si Augustin

Singurii Fericiti din Calendarul Bisericii Ortodoxe: Ieronim si Augustin vor fi pomeniti maine, 15 iunie. Data la care sunt praznuiti, 15 iunie, este una conventionala, Biserica aratand prin asezarea lor impreuna in Calendar importanta pe care o au amandoi in istoria ecleziala, informeaza TRINITAS TV.

„Nu ii numim sfinti, ci fericiti pornind de la ideea ca starea de sfintenie presupune mai mult decat au reusit sa realizeze aceste doua persoane. Importanti sunt ambii, nu atat pentru teologia romano-catolica, cat si pentru cea ortodoxa. Ei au influentat in mod decisiv cultura si spiritualitatea timpului lor”, a spus parintele dr. Sterea Tache, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Fericitul Ieronim, ocrotitorul bibliotecarilor, este primul care a tradus Sfanta Scriptura in limba latina si tot el este initiatorul genului literar al istoriei crestine.

„Daca ne referim la Fericitul Ieronim si doar la traducerea scripturii in limba latina, orice traducere din limba greaca intr-o limba de circulatie, constituie un moment hotarator, in sensul ca face scriptura accesibila multor oameni”, a mai spus parintele profesor Sterea Tache.

Fericitul Augustin, unul dintre cei mai prolifici si profunzi ganditori crestini, marcheaza sfarsitul Antichitatii si inceputul unei noi perioade in istoria cugetarii crestine.

„Ca om de cultura teologica si nu numai, scrisul Fericitului Augustin cuprinde intreaga structura dogmatica a Bisericii. A scris despre Sfanta Treime si despre foarte multe alte teme”, a precizat parintele profesor Tache Sterea.

Atat Fericitul Ieronim, cat si Fericitul Augustin au influentat in mod decisiv gandirea occidentala, ceea ce arata ca principiile europene au la baza cugetarea crestina si valorile Bisericii.

Sursa: basilica.ro
 

15 Iunie 2011

Vizualizari: 777

Voteaza:

Pomenirea Fericitilor Ieronim si Augustin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE