Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului


Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului

Timp de 40 de zile, crestinii ortodocsi sunt in perioada de post a Craciunului. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, fiind mult mai multe zile in care poate fi consumat peste. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului.

Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului are 40 de zile

Astazi incepe postul Craciunului si timp de 40 de zile, crestinii ortodocsi vor consuma numai produse de origine vegetala. Postul Craciunului are 40 de zile, incepand la data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie.

Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie (Sf. Filip); iar daca aceasta data cade miercurea sau vine­rea, se lasa sec cu o zi mai inainte.

Vechimea Postului Craciunului - Postul Nasterii Domnului

Ca vechime, cele dintai mentiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, numit postul din luna a zecea.  Dar la inceput,  crestinii nu posteau toti in acelasi fel si acelasi numar de zile. Asa, de ex., unii posteau numai sap­te zile, altii sase saptamani ; unii tineau un post mai aspru, altii unul mai usor. Sinodul local din Constantinopol tinut la anul 1166 (sub-patriarhul Luca Chrysoverghi) a uniformizat durata postului Nasterii Domnului in Bisericile Ortodoxe, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand de la 15 noiembrie.

Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului- Randuieli liturgice specifice

In timpul Postului Craciunului incepand cu data de 21 noiembrie se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului la Ceasuri si Pavecernita nu cantam stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, pe cand daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia  Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur iar in ziua Craciunului Liturghia Santului Vasile cel Mare unita cu Vecernia

Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului- Dezlegari

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, pot fi mancat peste si preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa, precum 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul). Postul Craciunului este mai usor si datorita faptului ca sunt accesibile mai multe alimente, avand in vedere ca abia a trecut toamna si cele mai multe gospodine au umplut camarile cu zacusca sau alte alimente de acest gen. Afara de dezlegare la peste si produse din peste, in zilele mentionate mai sus poate fi consumat si vin si ulei. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului de pe 25 decembrie.

Alte articole despre Post

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 17577

Voteaza:

Postul Craciunului - Postul Nasterii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE