Postul Mare, rastimp de indreptare a vietii

Creştinii ortodocşi au intrat luni, 23 februarie 2015, în Postul Sfintelor Paști, cel mai aspru post din cele patru de durată de peste an. Postul ține șapte săptămâni, perioadă în care credincioşii se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului.

În cele 40 de zile de post până la marea sărbătoare, credincioșii sunt îndemnați pe lângă renunțarea la anumite alimente de dulce, să renunțe la răutăți și să cultive faptele bune și virtuțile.

Postul Mare, răstimp de despătimire și îndreptare a vieții
Postul Mare este răstimp de despătimire și de îndreptare a vieții, a spus Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Astfel că, în această perioadă, Biserica ne pune la îndemână multe mijloace prin care putem să ne îndreptăm viața. În primul rând înmulțim rugăciunea, pentru că rugăciunea împreună cu postul ne ajută să ne ridicăm din starea de păcătoșenie în care ne aflăm, către Dumnezeu. La acestea două, mai adăugăm participarea la sfintele slujbe, lectura și meditația religioasă. Toate acestea culminează cu o bună spovedanie, pentru că postul este o perioadă de pocăință, a mai spus Părintele Mitropolit.

Conferințe duhovnicești în Postul Mare la Năsăud
Pentru a se putea bucura de cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii și tinerii năsăudeni vor putea participa în perioada postului la o serie de conferințe duhovnicești. Șirul de conferințe „Cuvinte pentru suflet” este organizat de Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși „Sfinții Martiri Năsăudeni” și Protopopiatul Ortodox Român Năsăud, iar întâlnirile vor avea loc în fiecare joi seara, la mai multe parohii de pe raza protopopiatului. Vor fi invitați preoți, monahi și duhovnici din Arhiepiscopia Clujului care vor oferi sfaturi practice credincioșilor năsăudeni pentru îmbunătățirea vieții lor duhovnicești, a declarat coordonatorul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși „Sfinții Martiri Năsăudeni”, Paul Gavriloaie. Printre invitați se numără Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Arhimandritul Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din municipiu, Părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Ieromonahul Benedict Vesa, secretarul eparhial și Ieromonahul Maxim Morariu, duhovnicul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva.

Pelerinaje la mănăstirile din Mitropolie, pentru localnicii din Maieru
Pentru a-i ajuta pe credincioșii din Maieru și din Sângeorz-Băi să sporească duhovnicește în acest post al Sfintelor Paști, preoții ortodocși din cele două localități vor organiza pelerinaje la mănăstirile din Mitropolie. Acestea vor avea loc în fiecare zi de vineri, după terminarea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite. Vor fi vizitate mănăstirile de la Salva, Parva, Nicula, Moisei, Bârsana și Rohia, unde credincioșii vor participa la sfintele slujbe, se vor ruga și vor primi îndemnuri duhovnicești de la stareții și duhovnicii așezămintelor monahale, a declarat pentru Radio Renașterea preotul paroh din Maieru, Dan Cismaș.

Serile pocăinței la Parohia „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Florești
Parohia „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Florești va avea în perioada Postului Mare un program duhovnicesc special. Sub egida „Serile Pocăinței”, în fiecare zi, de la ora 18, după slujba de seară se vor desfășura activități catehetice.

Lunea vor avea loc convorbiri duhovnicești pe diferite teme, marțea va fi seară de film în care vor fi vizionate interviuri cu marii duhovnici și documentare despre spiritualitate. Miercurea va fi seara cântărilor liturgice, în care credincioșii vor putea învăța pricesne și cântece religioase. Ziua de joi va fi dedicată celor mici, astfel că toții copii parohiei se vor putea întâlni la biserică unde se vor ruga, vor cânta și vor învăța povestioare și poezii, iar vinerea credincioșii se vor putea spovedi, pregătindu-se astfel pentru a primi Sfânta Împărtășanie. Programul va continua și sâmbătă, care va fi închinată ocrotitorului bisericii, „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”. În fiecare duminică seara, preoții de caritate de la spitalele din oraș vor susține cateheze despre purtarea crucii, moarte, viața veșnică și judecata lui Dumnezeu, a declarat părintele paroh Ovidiu Marțiș.

Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Februarie 2015

Vizualizari: 554

Voteaza:

Postul Mare, rastimp de indreptare a vietii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE