Praznicul Adormirii Maicii Domnului - Hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj

Catedrala Mitropolitana a Clujului si-a sarbatorit hramul, de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Multime de credinciosi clujeni au luat parte la slujbele oficiate cu acest prilej in locasul de rugaciune din centrul Municipiului Cluj-Napoca, patronat de cele doua mari praznice inchinate Maicii Domnului, cel al Adormirii si al Bunei Vestiri. Slujbele dedicate hramului au inceput inca din ajunul sarbatorii, in seara zilei de 14 august, cu slujba Privegherii si a Prohodului Maicii Domnului.

Astfel credinciosii impreuna cu soborul de preoti si diaconi au intonat cantarile Cinstitei Adormiri a Maicii Domnului, dupa care au pornit intr-o procesiune in jurul locasului de cult. In sunet de toaca, credinciosii au cantat imne Fecioarei Maria, iar preotii au purat pe umeri Epitaful Adormirii Maicii lui Dumnezeu.

Astazi, 15 august, in ziua praznicului, slujbele au debutat in Catedrala Mitropolitana la ora 8:30 cu Acatistul Adormirii Maicii Domnului si Ceasurile, urmate la ora 10 de oficierea Sf. Liturghii. Dupa momentul citirii pericopei evaghelice, pr. Arhim. Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, in care a evidentiat doua mari virtuti ale Maicii Domnului, fecioria trupeasca si cea duhovniceasca. Pornind de la calitatile Maicii lui Dumnezeu, parintele i-a indemnat pe credinciosi sa aiba o viata curata: ”Cred ca nu poate si nu va putea fi o cinstire mai mare adusa Maicii Domnului si Fiului ei, Mantuitorul nostru Iisus Hristos decat o viata traita in curatie si in sfintenie. Fie ca am ales sa ne casatorim, fie ca am ales sa mergem pe calea vietii monahale. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si sa ne intareasca pe toti cu Duhul Sau Cel Sfant ca sa traim in chip bineplacut Lui si sa avem parte de El si in veacul acesta si in cel ce va sa fie.”

La finalul Sfintei Liturghii multime de credinciosi s-au impartasit cu Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Alexandra Anderes
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 August 2013

Vizualizari: 792

Voteaza:

Praznicul Adormirii Maicii Domnului - Hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE