Praznicul Inaltarea Domnului

Praznicul Inaltarea Domnului in bisericile din Arhiepiscopia Craiovei: Bucurii duhovnicesti pentru credinciosii olteni

Praznicul Inaltarii Domnului, sarbatorit astazi in Biserica Ortodoxa, este prilej de sarbatoare pentru mai multe lacasuri de inchinare din Arhiepiscopia Craiovei. Atat in judetul Dolj, cat si in Gorj, credinciosii vor avea prilej de bucurie duhovniceasca prin participarea la sfintele slujbe si prin pomenirea eroilor neamului adormiti intru Domnul.



La Craiova, credinciosii din Parohia “Eroii Neamului” (cartierul Calea Bucuresti, zona Electro) vor trai o bucurie asteptata de multi ani: sfintirea noii biserici a carei piatra de temelie a fost pusa la 21 august 1990 de vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu. La ceas de aleasa sarbatoare, slujba de tarnosire si Sfanta Liturghie vor fi savarsite de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Evenimentul va marca totodata si „Ziua Eroilor”, la eveniment urmand sa ia parte si membrii Asociatiei „Cultul Eroilor” din Craiova. Si Biserica „Inaltarea Domnului” din cartierul Craiovita Noua va imbraca haina de sarbatoare. Este, de asemenea, un sfant lacas ridicat dupa Revolutia din Decembrie 1989, prin stradania preotilor Ion si Constantin Bajeu (tata si fiu) si a credinciosilor din aceasta parohie.

In judetul Gorj, praznicul Inaltarii Domnului se cinsteste ca hram in patru lacasuri de inchinare. Astfel, in municipiul Targu Jiu, Biserica „Inaltarea Domnului” din cartierul „9 mai” va gazdui, ca in fiecare an, dupa Sfanta Liturghie si manifestari comemorative dedicate eroilor. Zidirea bisericii s-a facut intre anii 1992-2002. Dupa finalizarea picturii, a fost sfintita de IPS Parinte Mitropolit Irineu, la data de 20 septembrie 2009. Si credinciosii din Parohia Rosiuta serbeaza hramul bisericii din localitate. Cu o vechime de peste un secol, sfantul locas a fost frumos impodobit si infrumusetat in urma cu patru ani, atunci cand IPS Irineu a oficiat slujba de resfintire. Laolalta cu credinciosii din Rosiuta, gorjenii din localitatea Raci cinstesc hramul Bisericii „Sfintii Arhangheli” si „Inaltarea Domnului”. De asemenea, in localitatea Closani-Orzesti, judetul Golj, biserica parohiala, inchinata „Inaltarii Domnului” a fost ridicata in urma cu doua secole. Este construita din lemn si figureaza pe lista monumentelor istorice. Traditia locala mentioneaza legatura ei cu Tudor Vladimirescu, care a vizitat-o in nenumarate randuri, pe vremea cand era vataf pe plaiurile Closanilor. El ar fi donat aici un rand de vesminte, cusute la Viena, care din pacate nu se mai pastreaza.

Diac.
Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

29 Mai 2014

Vizualizari: 750

Voteaza:

Praznicul Inaltarea Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE