Praznicul Schimbarea la Fata a Domnului, sarbatorit la Manastirea Lainici

Cateva sute de credinciosi au fost prezenti astazi, de praznicul Schimbarea la Fata a Domnului, la Manastirea Lainici din judetul Gorj. La ceas de aleasa sarbatoare, slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un numeros sobor de arhierei, preoti si diaconi.

Au slujit alaturi de Mitropolitul Olteniei, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor si Preasfintitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, dupa cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

In cuvantul de invatatura rostit la finalul slujbei, IPS Parinte Irineu a vorbit credinciosilor despre semnificatia teologica a minunii petrecute pe Muntele Taborului, subliniind faptul ca Schimbarea la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos si aratarea Sa in toata slava dumnezeiasca celor trei Apostoli, Petru, Iacov si Ioan, trebuie sa fundamenteze dorinta schimbarii noastre interioare, pentru a putea pasi pe calea mantuirii. "Nu putem niciodata sa-L marturisim pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant decat numai in Adevar si luminati de Lumina cea necreata a Schimbarii la Fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Tocmai de aceea este necesar sa pastram aceasta lumina dumnezeiasca cu multa luare aminte, pentru ca ea ne ajuta sa sporim in viata duhovniceasca si sa primim Imparatia Cerurilor care este Imparatia Luminii”, a spus IPS Parinte Mitropolit Irineu.

Praznicul Schimbarea la Fata este in fapt hramul Schitului Locurele, situat la aproximativ 5 km de Manastirea Lainici. Schitul Locurele a fost ctitorit intre anii 1850-1852 de catre Lupu Stolojan si Constantin Cartianu. Asezamantul monahal a fost tarnosit de catre Sfantul Calinic, pe atunci Episcopul Ramnicului Noului Severin, la 6 august 1860, cu hramul Schimbarea la Fata a Domnului. Cu timpul, sarbatoarea hramului s-a extins si la Manastirea Lainici, devenind una dintre cele mai populare sarbatori crestin ortodoxe din Oltenia, ce aduna mii de credinciosi in Lavra Sfantului Irodion, pe defileul Jiului. In zi de hram, la Schitul Locurele, Sfanta Liturghie a fost savarsita, asa cum s-a indatinat in ultimii ani, de catre Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

Manastirea Lainici este considerata de sute de ani liantul credinciosilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorita asezarii sale, la limita administrativa dintre cele doua zone. Aflat intr-o poiana, la o altitudine de aproape 800 de metri, Manastirea Lainici apare in documente pentru prima data in anul 1780. In biserica noua a manastirii, tarnosita in anul 2011 de Patriarhul Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului "Grabnic Ascultatoare“, adusa de la Muntele Athos, alaturi de care stau moastele Sfantului Irodion, cu ziua de praznuire la 3 mai.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

07 August 2013

Vizualizari: 781

Voteaza:

Praznicul Schimbarea la Fata a Domnului, sarbatorit la Manastirea Lainici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE