Praznicul "Schimbarii la Fata" la Manastirea Petrestii de Sus

Manastirea Petrestii de Sus, din judetul Cluj, si-a sarbatorit miercuri, 6 august 2014, hramul, de praznicul Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos.

Icoana Maicii Domnului cu pruncul, prezenta la hramul Manastirii Petrestii de Sus

In acest an, sarbatoarea a fost una speciala, deoarece a fost incununata de prezenta icoanei Maicii Domnului de la Muzeul Mitropolitan din Cluj-Napoca, pictata de preotul Luca din Iclod, cel care a pictat si icoana Maicii Domnului facatoare de minuni de la Manastirea Nicula.Icoana a fost intampinata in ajunul praznicului, de obstea manastirii si multimea de credinciosi, veniti din mai multe zone ale Transilvaniei, pentru a participa la hram. Icoana a fost asezata in curtea manastirii, spre inchinarea credinciosilor. Tot marti seara, in ajunul sarbatorii, a fost oficiata slujba Privegherii, cu prilejul praznicului Schimbarii la Fata.Prin Cruce, vine bucurie la toata lumea

Sarbatoarea de la Manastirea Petrestii de Sus a fost intregita anul acesta de prezenta Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care a oficiat de la ora 9:30, Sfanta Liturghie, in fruntea unui sobor format din peste 30 de preoti si diaconi. Ierarhul a fost intampinat in apropierea asezamantului monahal de un grup de credinciosi veniti impreuna cu preotul lor din localitatea Viseu de Jos, Maramures, toti imbracati in costume traditionale, specifice zonei. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de o parte a grupului de psalti Tronos, de la Catedrala Patriarhala. Au luat parte la Liturghia Arhiereasca stareti si starete de la Manastirile din Arhiepiscopia Clujului, credinciosi din mai multe zone ale Transilvaniei, precum si oficialitati locale si judetene.

In cuvantul de invatatura, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei le-a vorbit credinciosilor despre praznicul de astazi, punctand faptul ca nu putem intra in bucuria Schimbarii la Fata, decat daca suntem hotarati sa acceptam crucea. „Nu putem intra in bucuria imensa a Schimbarii la Fata, pe care au simtit-o cei trei ucenici pe munte, decat daca suntem hotarati sa acceptam crucea. Asa ne invata parintii. Fara cruce nu este bucurie desavarsita. Prin Cruce vine bucurie la toata lumea. Domnul Iisus Hristos, acolo, pe Muntele Taborului, vorbea cu Moise si Ilie despre Jertfa Crucii”.

La finalul Sfintei Liturghii, multime de credinciosi, printre care si copii, s-au impartatit, iar cei mici au primit din partea Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, carti de rugaciuni.

Istoria unui vechi asezamant monahal din Transilvania

Manastirea „Schimbarea la Fata” din satul Petrestii de Sus, de pe platoul Cheile Turzii, este una dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Transilvania. Potrivit parintele staret, Protosinghelul Teofil Popescu, istoricul Gheorghe Moldovan, original din aceste locuri, in monografia sa „Muntele Petidrului”, dateaza incepul constructiei manastirii, in prima jumatate a secolului al XVI-lea.

In a doua jumatate a secolul al XVIII-lea, manastirea a fost una dintre putinele asezaminte crutate, de la distrugere, de generalul Buccov, cu conditia ca preotii si monahii de aici sa tina cursuri scolare pentru tineretul celor trei Petriduri si nu numai. A fost mult timp un centru de cultura, destinat educarii copiilor si tinerilor din zona. Evenimentele revolutiei de la 1848 duc la distrugerea manastirii. Avram Iancu si preotul Simion Balint au vizitat manastirea, incluzandu-o in planurile lor de lupta datorita pozitiei ei strategice. In perioada interbelica preotul Vasile Sinu, ajutat de enoriasi, intre anii 1933 si 1937 reface vechea manastire. Sfintirea manastirii a fost facuta in data de 3 octombrie 1937. In 1998, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, a fost reluata constructia manastirii.

In prezent, in cadrul asezamantului exista un paraclis, biserica mare aflata in curs de pictare, un corp de chilii si anexe, a spus staretul Manastirii „Schimbarea la Fata” din Petrestii de Sus, Protosinghelul Teofil Popescu.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

.

07 August 2014

Vizualizari: 208

Voteaza:

Praznicul "Schimbarii la Fata" la Manastirea Petrestii de Sus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE