Praznicul Sfintei Tatiana, la Catedrala mitropolitana din Craiova

In fiecare an, la 12 ianuarie, Sfanta Mucenita Tatiana diaconita este sarbatorita in mod deosebit la Craiova, in Catedrala mitropolitana „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie”, care adaposteste o parte din sfintele sale moaste, alaturi de cele ale Sfintilor Nifon, Serghie si Vah. Momentele liturgice dedicate praznuirii sfintei mucenite vor incepe sambata seara (11 ianuarie), cand sfintele sale moaste vor fi purtate in procesiune in jurul Catedralei mitropolitane.

Slujba Vecerniei unita cu Litia, care va incepe la ora 17.00, va fi urmata de procesiunea cu racla in care se gasesc moastele Sfintei Tatiana, ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah si ale Sfantului Ierarh Nifon.

Duminica, 12 ianuarie, in zi de praznuire a Sfintei Tatiana, Sfanta Liturghie va fi savarsita de catre Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Raspunsurile la Sfanta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic “Sfantul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Sapca.

Moastele Sfintei Tatiana au fost aduse in tara noastra de catre boierii Craiovesti de la Constantinopol, dupa anul 1453. Ele au fost asezate initial la Manastirea Bistrita, din judetul Valcea. De aici au fost mutate de catre Sfantul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la inceputul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitana din Craiova, unde se gaseste si astazi spre cinstire si inchinare, alaturi de moastele Sfintilor Mucenici Serghie si Vah si ale Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Diac. Gheorghe Cioiu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

09 Ianuarie 2014

Vizualizari: 671

Voteaza:

Praznicul Sfintei Tatiana, la Catedrala mitropolitana din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE