Praznuirea "Aducerii moastelor Sfantului Calinic in Oltenia”

Duminica, 4 mai, Mitropolia Olteniei va serba evenimentul aducerii moastelor Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica in locurile arhieriei sale. Prezenta sfintelor sale moaste in Olteniei pentru o saptamana, 28 aprilie - 5 mai 2012, s-a facut la initiativa Inalt Preasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Din dorinta ca acest eveniment de inalta traire duhovniceasca sa ramana nesters in memoria Bisericii din Oltenia, Sinodul Mitropolitan a hotarat ca „Duminica Mironositelor” sa fie ichinata „Aducerii in Oltenia a moastelor Sfantului Ierarh”. Cu acest prilej, in predicile lor, preotii vor face referire la modelul de viata si activitate pastoral - misionara reprezentat de Sfantul Calinic pentru toti credinciosii.

„In randuiala bisericeasca va fi inscrisa si aceasta data comemorativa, memoriala, a aducerii moastelor Sfantului Calinic, pentru a ramane peste veacuri in constiinta credinciosilor din Oltenia aceasta binecuvantare a lui Dumnezeu, prin care Sfantul Ierarh Calinic a bucurat si a dat un sens nou vietii duhovnicesti de pe aceste meleaguri. Asadar, in Duminica Mironositelor, vom reaminti tuturor preotilor, ostenitorilor din manastiri si tuturor credinciosilor, ca, in zilele noastre, prin lucrarea lui Dumnezeu, am fost binecuvantati de Sfantul Ierarh Calinic, caci, pe unde sfantul trece, sfinteste, binecuvinteaza, innoieste si daruieste un nou sens vietii.

Sfantul Ierarh Calinic reprezinta pentru Oltenia o mare bucurie si, in acelasi timp, prilej de rugaciune, meditatie si fericire duhovniceasca, pentru ca a fost episcop, slujitor, sfintitor si, dupa cum este cunoscut, viata lui sfanta si bineplacuta lui Dumnezeu s-a aratat in toate momentele pastoririi sale. De la instalarea la Craiova, apoi ca episcop la Ramnic si pretutindeni in aceasta Mitropolie, Sfantul Calinic si-a aratat pe deplin legatura sa cu Dumnezeu in tot ceea ce a facut”, a spus IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Sfantul Calinic a reusit, ca staret la Cernica si apoi ca episcop al Episcopiei Ramnicului-Noul Severin (1850-1868), sa contribuie prin viata sa aleasa la tezaurul spiritualitatii ortodoxe romanesti. Cele doua cai pe care marele ierarh si carturar le-a urmat in viata sa pamanteasca au fost rugaciunea si munca, fiind mereu intr-o continua lupta cu oamenii stapanirii si cu timpul, pentru a imbunatatii viata spirituala a pastoritilor sai prin ridicarea de biserici, asezaminte culturale si de interes public. Sfantul Calinic a fost ocrotitorul manastirilor, a ridicat Manastirea Frasinei, unde a instaurat o randuiala sfanta, ramasa pana astazi, ca acolo sa nu intre parte femeiasca, pentru ca monahii sa aiba mai multa ravna si apropiere de Dumnezeu.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Craiovei

Pe aceeaşi temă

02 Mai 2014

Vizualizari: 608

Voteaza:

Praznuirea "Aducerii moastelor Sfantului Calinic in Oltenia” 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE