Preafericitul Parinte Patriarh Daniel participa la aniversarea a 500 de ani de la tiparirea la Targoviste a Liturghierului lui Macarie


Preafericitul Parinte Patriarh Daniel participa la aniversarea a 500 de ani de la tiparirea la Targoviste a Liturghierului lui Macarie

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va participa maine, 10 iulie a.c., la Targoviste, la aniversarea a 500 de ani de la tiparirea Liturghierului lui Macarie, prima carte tiparita pe teritoriul romanesc, sarbatorire care are loc si in contextul in care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, a declarat anul 2008 ca fiind: "Anul Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii".

Lansarea oficiala a editiei jubiliare a Liturghierului lui Macarie, atat in varianta reprint, adica lucrare realizata pe hartie fabricata manual, in legatura de piele, in aceeasi tehnica ca si originalul, cat si editia speciala, insotita de traducere (prima de pana acum) si de studii stiintifice, va avea loc in Catedrala Arhiepiscopala din Targoviste, dupa savarsirea Sf. Liturghii Arhieresti, in prezenta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a unor personalitati ale vietii culturale si stiintifice, dar si a autoritatilor locale.



Cu aceasta ocazie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va acorda rangul de "Mitropolit ad personam" Inaltpreasfintitului Parinte Nifon, Arhiepiscopul Targovistei. La oferirea acestei inalte demnitati, Sfantul Sinod a tinut seama si de faptul ca scaunul arhiepiscopal de la Targoviste, din cetatea celor 33 de voievozi, este continuatorul istoric al vechiului scaun mitropolitan al Tarii Romanesti (1517-1668), de pe care au pastorit cu vrednicie ierarhi de seama ai Bisericii noastre, precum Sf. Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului.

O fericita coincidenta face ca tot in acest an sa se implineasca 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti, stralucit reorganizator al vietii ecleziale si importanta personalitate a spiritualitatii ortodoxe.

Totodata, bucuria este mai mare datorita demersurilor intreprinse, impreuna cu Episcopia Argesului si Muscelului, pentru canonizarea evlaviosului Voievod Neagoe Basarab, generos ctitor al Ortodoxiei romanesti si universal, ucenic al Sfantului Ierarh Nifon.

Sursa: basilica.ro

.

09 Iulie 2008

Vizualizari: 677

Voteaza:

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel participa la aniversarea a 500 de ani de la tiparirea la Targoviste a Liturghierului lui Macarie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE