Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a sfintit biserica Adormirea Maicii Domnului din Ploiesti

Credinciosii ploiesteni au de duminica, 27 mai 2012, o noua biserica, in cartierul Nuci. Locasul de cult are hramurile ”Adormirea Maicii Domnului” si „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si a fost sfintit in aceasta dimineata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

In cuvantul de invatatura rostit dupa slujba de sfintire Patriarhul Romaniei a spus ca sfintirea unei biserici este un eveniment important pentru ca este momentul in care darurile Sfantului Duh se revarsa atat asupra ei cat si a credinciosilor.

„Biserica aceasta este un invelis arhitectural al comunitatii credincioase conduse de pastori duhovnicesti canonici ortodocsi si de aceea atat biserica locas de cult cat si comunitatea poarta acelasi nume de biserica in intelesul de adunare a oamenilor in iubirea Preasfintei Treimi. Biserica este adunarea chemata de Dumnezeu la mantuire, iar cei ce raspund chemarii tin legatura cu Hristos, capul Bisericii, si se afla pe drumul mantuirii. Sfintirea unei biserici este o mare binecuvantare pentru ca este si un act de demnitate. Cand se sfinteste o biserica noi oferim lui Dumnezeu daruri pamantesti si biserica este darul nostru pentru Dumnezeu. Dupa sfintire insa ea devine darul lui Dumnezeu pentru oameni. Ea se umple de harul Preasfintei Treimi prin care se daruieste iertarea pacatelor”, a spus Preafericirea Sa, dupa cum informeaza Radio TRINITAS.

In continuare, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sfanta Liturghie. Dupa citirea pericopei evanghelice Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane le-a vorbit credinciosilor prezenti despre pastrarea credintei ortodoxe, chiar in vremuri grele.

„Numai Duhul Sfant Care este Duhul adevarului si al comuniunii de iubire poate mentine laolalta oameni diferiti ca temperament, ca varsta, ca profesie, ca etnie. Biserica lui Hristos din toate neamurile, din toate locurile se pastreaza in unitate in primul rand prin lucrarea Duhului Sfant, dar din cauza pacatului Biserica este permanent intr-o primejdie si anume, primejdia dezbinarii. Pacatul mandriei mai ales face ca oamenii sa gandeasca nu impreuna, ci unii impotriva altora si asa s-au produs dezbinarile de-a lungul veacurilor. Deci, numai Duhul Sfant poate birui pacatul mandriei oamenilor, le poate innoi si schimba gandirea spre a gandi in unitate, in comuniune si spre a se ruga si a faptui impreuna lucruri bune spre slava lui Dumnezeu”.

Patriarhul Romaniei a evocat si personalitatea Parintilor Episcopi de la Sinodul Intai Ecumenic, pomeniti astazi de crestinii ortodocsi, afirmand ca exemplul lor arata ca dreapta credinta se mentine prin unitate si prin comuniune cu Biserica din toate timpurile.

„Un singur om a produs erezia ariana, dar 318 Parinti Episcopi din toata lumea s-au adunat ca sa proclame adevarata credinta. Sinodul ecumenic sau universal de la Niceea ne arata ca dreapta credinta se pastreaza in comuniune, in rugaciune, impreuna sfatuire si impreuna marturisire. De aceea, Crezul in forma lui de origine era formularea la plural ‘Credem intr-unul Dumnezeu’. Deci, credinta se pastreaza impreuna, impreuna cu Sfintii Apostoli, impreuna cu Sfintii Parinti, cu Sfintii Cuviosi, cu Sfintii Martiri sau Mucenici de-a lungul veacurilor. Si Sfanta Scriptura de asemenea se poate citi si individual, dar interpretarea sau talcuirea ei se face impreuna cu Biserica”.

La final, au fost oferite distinctii de vrednicie celor care au contribuit la construirea locasului de cult.

Biserica ”Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost realizata, intre anii 2003-2010, cu ajutorul oamenilor din Ploiesti, in special cu sprijinul enoriasilor din parohie. Ea a fost impodobita ulterior cu pictura in tehnica fresco.
Sursa: basilica.ro
 

14 August 2012

Vizualizari: 1067

Voteaza:

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a sfintit biserica Adormirea Maicii Domnului din Ploiesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE