Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a conferentiat la Arad

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, la invitatia ASCOR Arad, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a sustinut o conferinta duhovniceasca sub genericul „Postul Mare ca timp al pocaintei”, in Aula Colegiului National „Moise Nicoara” din Arad. In debutul prezentarii, PS Lucian a multumit Chiriarhului locului pentru binecuvantarea oferita, precum si conducerii Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, prezenta aici prin doamna presedinte a Consiliului Academic, Prof.

Univ. Dr. Lizica Mihut si presedintele Senatului universitar, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, pentru deschiderea cu care l-au primit in cadrul corpului profesoral al Facultatii de Teologiei Ilarion V. Felea. In meditatia duhovniceasca prezentata, Preasfintia Sa a subliniat contextul liturgic al Postului Mare care determina o atitudine de pocainta, prin sfintele slujbe care se oficiaza cu precadere acum: Canonul cel Mare, Liturghia darurilor mai inainte sfintite, rugaciunea Sf. Efrem Sirul, zilele aliturgice, precum si chipurile duhovnicesti ale Duminicilor perioadei Triodului, toate fac din acest rastimp unul deosebit, unic. In contextul celor lecturate din cartea Eclesiatul, cap.3, v. 1-8, Preasfintia Sa a marcat vremea postului ca vreme de pocainta urmand interpretarea textului de mai sus: „vreme este sa ne rugam mai mult, .sa-i zidim in bine pe cei din jurul nostru,. sa ne bucuram duhovniceste, dupa cum sa plangem, sa ne jelim pentru pacatele noastre,.sa ne ostenim cu tacerea, . sa iubim intreit: pe Dumnezeu, pe semeni si pe noi insine, .sa intelegem ca vremea de pace nu poate fi agonista fara razboiul impotriva patimilor”.

Preasfintitul Parinte Lucian a reliefat si cateva aspecte privitoare la motivatiile pentru care Biserica a randuit timp oprit pentru nunti in cateva perioade din anul bisericesc: „Vremea postului ca vreme de pocainta inseamna un timp de buna randuiala in viata! Din aceasta perspectiva Biserica a randuit ca in posturi si in preajma lor sa ne bucuram duhovniceste. De aceea trebuie sa-i invatam pe credinciosii nostri sa nu mai ceara dispense pentru dantuirea trupeasca prilejuita de nunta, ci sa urmareasca bucuria duhovniceasca. Sa nu mai umbrim aceste serbari spirituale cu cele trupesti!”La finalul conferintei a urmat sesiunea de intrebari si raspunsuri. Aici, PS Lucian a amintit de buna randuiala a desei impartasiri cu Sfintele Taine sub indrumarea preotului duhovnic si cu pocainta reala, mai ales in acest timp al postului. Moderator al conferintei duhovnicesti a fost studentul teolog Marius Martin Lascoiu, presedintele Filialei ASCOR Arad.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

04 Aprilie 2014

Vizualizari: 485

Voteaza:

Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a conferentiat la Arad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE