Pregatirea viitorilor pictori bisericesti

La Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Justinian Patriarhul' din Bucuresti au inceput luni, 18 iunie 2012, cursurile teoretice pentru examenul de atestare de pictori si zugravi bisericesti. Cursurile se desfasoara in amfiteatrul 'Preot Dumitru Staniloae' in perioada 18–22 iunie.

Cursurile teoretice sunt predate de membri din Comisia de pictura bisericeasca a Patriarhiei Romane, cadre didactice de la specializarea Arta sacra a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, dar si de pictori si zugravi bisericesti renumiti. La deschiderea oficiala a cursurilor a participat Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Florin Serbanescu, consilier patriarhal de la Sectorul Patrimoniu cultural al Patriarhiei Romane, si parintele Stefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Dupa cum ne informeaza Ziarul Lumina, Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul a vorbit despre cunoasterea erminiei picturii bisericesti si a artei bisericesti, care nu se inscrie numai pe coordonatele unei intelegeri omenesti a lumii, ci este o vorbire despre Dumnezeu si lumea lui Dumnezeu.

'Programul iconografic cuprinde concentrat planul lui Dumnezeu de mantuire a lumii sau iconomia lui Dumnezeu, si de aceea exista un program initiatic al picturii. In pridvor, omul traieste sinteza intre lumea omului, lumea laica si lumea lui Dumnezeu, adica o sinteza intre profan si sacru. In pronaos sunt pictati ctitorii, chiriarhul locului, aici omul nu se indeparteaza de istoria careia ii apartine, dar deja intra in sacralitatea Bisericii prin picturile cu caracter istoric: sinaxarul, sinoadele ecumenice.

In naos se intalneste cu lumea fascinanta a Evangheliei, cu minunile Domnului, cu sfintii mucenici, cu marii ierarhi, ca dincolo de catapeteasma sa fie reprezentat cerul, acolo unde se savarseste Sfanta Liturghie de catre Hristos Arhiereul cel vesnic, inconjurat de sfintii arhangheli si serafimi si cinstit de ierarhii bisericii, care au alcatuit Sfintele Liturghii si s-au evidentiat ca mari teologi si pastori de popor', a spus Preasfintia Sa. Dupa finalizarea acestor cursuri teoretice, cursantii vor sustine in zilele de 25 si 26 iunie un examen teoretic la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Saptamana trecuta, in capelele Spitalului 'Sfantul Pantelimon' si Spitalului de Pneumoftiziologie din Capitala, cursantii au sustinut o proba practica de pictura in fresca in cadrul acestor cursuri de atestare de pictori si zugravi.

Sursa: basilica.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2012

Vizualizari: 987

Voteaza:

Pregatirea viitorilor pictori bisericesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE