Preotii din Prahova in conferinta la Valenii de Munte

Casa de cultura „Nicolae Iorga” din Valenii de Munte a gazduit joi, 9 iunie 2011, cea de-a doua conferinta pastoral-misionara semestriala din Arhiepiscopia Bucurestilor, care a reunit slujitorii sfintelor altare din protoieriile Ploiesti, Campina, Valenii de Munte si Urlati. Intrunirea a fost prezidata de Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, informeaza TRINITAS TV.

La conferinta au participat si staretii asezamintelor monahale din judetul Prahova.

Cu acest prilej au fost sustinute referate despre Taina Sfantului Botez si cea a Sfintei Cununii, fiind remarcata necesitatea cunoasterii depline a insemnatatii si respectarii randuielii celor doua taine. In cadrul conferintei preotii din cele patru protopopiate au discutat si despre problemele administrativ-pastorale pe care le intampina in parohii.

La baza familiei sta iubirea sotilor

Parintele Vincentiu Dumitru a prezentat referatul 'Taina Cununiei in teologia patristica si contemporana', in care a aratat ca la baza familiei sta iubirea dintre soti, o iubire care insa se raporteaza si se hraneste din iubirea comunionala a Sfintei Treimi. Dupa sustinerea acestui referat, Preasfintitul Varlaam a spus ca teologia Sfintilor Parinti ne invata ca iubirea dintre soti este in primul rand jertfelnica, implicand asumarea crucii neputintelor si a greutatilor cu scopul precis de a dobandi fericirea vesnica in Imparatia cerurilor. 'Iubirea dintre soti s-a diluat si diminuat in conceptia omului contemporan, insa, in traditia autentica crestina si romaneasca, aceasta a fost considerata intotdeauna stanca pe care valurile vietii nu o iau prea usor. Invatatura patristica despre familie are in centru crucea care duce la mantuire, aratand ca sotii trebuie sa-si asume pe langa bucuriile familiei si necazurile, si suferintele acestei vieti', a spus PS Varlaam.

In continuare, parintele Ovidiu Mihail Coserea a sustinut referatul 'Slujba Sfintei Taine a Botezului, semnificatia teologica si existentiala', in care a analizat din punct de vedere liturgic si teologic cele mai importante momente ale slujbei Sfantului Botez. Ultimul referat, intitulat 'Practici neortodoxe si abateri liturgice privind savarsirea Tainei Cununiei si a Botezului', a fost prezentat de parintele Adrian Stefan Alexe, fiind urmarit cu foarte mare atentie de preotii participanti, care au pus intrebari despre diferite situatii ce pot aparea pe taramul pastoral misionar si in savarsirea acestor doua Taine. La finalul sesiunii de intrebari, arhimandritul Veniamin Goreanu a spus celor prezenti ca Patriarhia Romana a tiparit chitantierele speciale pentru strangerea donatiilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Preotii din cadrul celor patru protopopiate ale judetului Prahova sunt asteptati marti dimineata la conferinte administrative la sediul protoieriilor de care apartin pentru a primi chitantierele speciale si afisele, astfel incat orice crestin care doreste sa poata contribui cu o donatie la zidirea Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti.

'Pentru orasul Valenii de Munte si pentru toti credinciosii de aici, aceasta conferinta a fost foarte importanta si ne bucuram ca Preafericitul Patriarh Daniel a binecuvantat ca aceasta conferinta sa se tina aici, pentru ca la Valenii de Munte avem multi preoti si foarte multi credinciosi care au multi copii si aspectele legate de Taina Cununiei si a Botezului prezentate astazi sunt aplicabile in viata lor. Temele care s-au dezbatut sunt un imbold pentru ca preotii sa-si implineasca slujirea asa cum trebuie', a declarat pentru 'Ziarul Lumina', parintele Florin Botarca, protoiereu de Valenii de Munte.

Sursa: basilica.ro
 

10 Iunie 2011

Vizualizari: 876

Voteaza:

Preotii din Prahova in conferinta la Valenii de Munte 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE