Preotul Nichita Pascan si 29 de maici si surori au parasit manastirea fara instiintarea Episcopului

Cu privire la parasirea Bisericii Ortodoxe de catre Preotul Nichita Pascan de la Manastirea Brancoveni, Episcopia Slatinei si Romanatilor face urmatoarele precizari:

- In seara zilei de vineri, 24 septembrie a.c., susnumitul si 29 de maici si surori (din cele 65 existente) au parasit manastirea fara instiintarea Maicii Starete si a Episcopului locului;

- In prezent, cei disparuti se afla in Grecia, afiliati la o grupare religioasa stilista ce nu are comuniune cu nicio Biserica Ortodoxa (nici cu Biserica Rusa, nici cu cea a Ierusalimului si nici cu Sfantul Munte). Este vorba de gruparea schismatica a asa zisului arhiepiscop Macarie, autointitulat "al Atenei si al Eladei”.

In urma anchetei desfasurate de catre Inspectoratul Eparhial imediat dupa producerea acestui incident, precum si din declaratiile obstii ramase, privind comportamentul susnumitului preot, au reiesit in principal urmatoarele:

- In mai multe randuri si fata de mai multe persoane si-a exprimat in mod repetat simpatia pentru diferite grupari religioase stiliste, afirmand ca doreste sa paraseasca Biserica Ortodoxa, pentru a trece la acelea;

- A indemnat calugaritele si pe credinciosii care se spovedeau la dansul la neascultare fata de Biserica noastra Ortodoxa, sub pretextul ca este eretica.

In acest context a facut nu o data afirmatia ca “unitatea Bisericii este in jurul duhovnicului”;

- A contestat hirotonia Ieromonahului Antonie Veselin (slujitor la aceeasi manastire) intru preot, numindu-l in chip batjocoritor “domnul Adrian” (pe numele sau de mirean), desi parintele Antonie a fost tuns in monahism si hirotonit intru diacon inca din anul 1996. In acest sens, a interzis maicilor si unor mireni sa participe la slujbele savarsite de Ierom. Antonie, pe care le-a catalogat “blestemate si pangarite”.

La scurta vreme dupa plecarea din manastire a difuzat, sub semnatura sa si a monahiilor si surorilor care i-au urmat, o asa numita “Marturisire de credinta”, prin care afirma in mod expres ruperea de Biserica Ortodoxa, care il alesese slujitor si careia ii jurase credinta, si confirma, de fapt, cele de mai sus.


Luand act de toate acestea, Permanenta Consiliului Eparhial al Episcopiei Slatinei si Romanatilor a hotarat deferirea preotului Nichita Pascan in judecata Consistoriului Monahal Eparhial, in vederea caterisirii.

Biroul de presa al Episcopiei Slatinei si Romanatilor

 

.

05 Octombrie 2010

Vizualizari: 1628

Voteaza:

Preotul Nichita Pascan si 29 de maici si surori au parasit manastirea fara instiintarea Episcopului 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Rafael IHTIOSPostat la 2010-10-05 23:05

    In calitate de fiu duhovnicesc al Parintelui Nichita pot spune ca afirmatiile domniilor voastre sunt de departe neintemeiate si lipsite de Adevar. Incercati sa patati imaginea unui mare duhovnic, dar aveti grija ca unde scuipati voi saruta Hristos! Stiu ca nu a spus niciodata ca unitatea Bisericii (care unitate?) este in jurul duhovnicului si nu l-a umilit in vreun fel pe parintele Antonie. Cuvinte gen "blestemate si pangarite" sunt de departe inventia unor maici pe care "prea sfintitul "le-a selectat, sunt sigur, cu parinteasca lui grija. Sa interzica maicilor participarea la slujbe? Chiar nu va temeti de Dumnezeu?! Parintele a fost extraordinar de multumit cand -in sfarsit- a aparut o posibilitate (parintele Antonie)care ii permitea Sfintiei Sale sa spovedeasca in tihna multimile de credinciosi care dadeau navala din toate colturile tarii. Daca la asemenea minciuni se preteaza scumpii nostri ierarhi, cum nu le tremura mainile in care pretind ca poarta inca Dreapta Credinta?! Si intr-o atare situatie mai trebuie sa ne miram ca pleaca un mare duhovnic din tara? Desteptati-va romani!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE