Presedintele Universitatii Humboldt a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Facultatea de Teologie Andrei Saguna


Prof. Dr. Christoph Markschies, Presedintele Universitatii Humboldt, Berlin a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Facultatea de Teologie "Andrei Saguna", Sibiu

 

Facultatea de Teologie "Andrei Saguna" din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu a acordat pe data de 23 aprilie 2007, titlul de Doctor Honoris Causa a Universitatii Lucian Blaga Profesorului de Teologie si Presedintelui Universitatii Humboldt din Berlin, Dr. Christoph Markschies.

Prof.

Markschies s-a nascut la 3 octombrie 1962 in Berlin-Zehlendorf intr-o familie cu bogate traditii academice. Bunicul sau a fost profesor de limba latina, iar tatal sau, Hans Lothar Markschies, a fost un excelent germanist. Christoph Markschies a studiat teologie evanghelica, filologie clasica si filosofie in Marburg, Jerusalim, Munchen si Tubingen. In 1991 isi publica teza de doctorat cu titlul "Valentinus Gnosticus?" unde a dezvoltat ipoteza ca Valentin nu a fost un gnostic in sensul strict al cuvantului. El a fost cel care a dovedit pentru prima data ca intre valentinieni si persoana presupusului lor intemeietor, Valentin, nu exista legatura istorica. Aceasta ipoteza a fost primita la inceput cu rezerva de catre comunitatea stiintifica internationala, astazi insa este acceptata de tot mai multi specialisti.

Peste numai trei ani, isi publica lucrarea de abilitare, care avea la baza cercetarile sale in domeniul triadologiei Sfantului Ambrozie al Milanului si a apusului latin. Apoi a fost activ in calitate de profesor, fiind pe atunci cel mai tanar profesor titular din intreaga Germanie, mai intai la Universitatea Friedrich-Schillerdin Jena (1995-2000); din toamna anului 2000 a preluat catedra de teologie istorica din cadrul Universitatii Ruprecht-Karl din Heidelberg ca si urmas al Profesorului Adolf Martin Ritter. Din 2004 este titularul catedrei de Istoria Bisericii vechi de la Universitatea Humboldt din Berlin.

Fulminanta cariera de profesor a fost dublata de o rar intalnita activitate stiintifica. Profesorul Markschies este autorul a 15 volume de specialitate, unele dintre ele traduse deja in diferite limbi, (precum engleza, franceza, spaniola, italiana, ceha sau japoneza). A alcatuit 130 de studii si peste 100 de recenzii abordand diferite teme de Istorie bisericeasca si Patrologie. Datorita cercetarilor sale, domnul Markschies este unul dintre cei mai renumiti specialisti in gnosticism care exista la nivel mondial. El este de asemenea o autoritate in ceea ce priveste cercetarea vietii, operei si doctrinei Sfantului Ambrozie al Milanului, precum si in ceea ce priveste triadologia in general si structurile crestinismului antic. Recunoasterea sa ca si specialist in Istoria Bisericeasca Universala este vizibila si prin aceea ca a fost invitat sa scrie articole teologice pentru unele dintre cele mai renumite lexicoane si enciclopedii. Amintesc aici doar "Neuen Pauly", "Das Reallexikon fur Antike und Christentum", "Die Religion in Geschichte und Gegenwart", "Das Lexikon der antiken christlichen Literatur", "Das Metzler Lexikon christlicher Denker", "Christianity: The Complete Guide" si "Westminster Handbook to Origen".

Un alt capitol al activitatii sale stiintifice consta in munca de editor. Aici as dori doar sa amintesc faptul ca Profersorul Markschies este actualul editor al colectiei "Griechischen Christlichen Schriftsteller der ersten drei Jahrhunderte" (Scriitori crestini de limba greaca ai primelor trei secole). Aceasta colectie de patrologie, care a fost initiata in anul 1891 de catre Adolf Harnack si Theodor Mommsen nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru teologi, cu atat mai putin pentru patrologi si istorici bisericesti.

Din ianuarie 2006 este presedinte al Universitatii Humboldt din Berlin. Personalitatea sa teologica si stiintifica este recunoscuta in Germania si in intreaga lume. Prof. Markschies ocupa catedra unde odinioara au predat faimosii Adolf von Harnacks si Hans Lietzmanns; in anul 2001 a primit premiul Leibniz; este membru a mai multor academii de stiinte din Germania si strainatate. Insa personalitatea sa a primit si o alta recunoastere, destul de rara pentru teologi: in 2006 a fost ales cu o larga majoritate presedinte al Universitatii Humboldt din Berlin. Astfel, renumita universitate este una dintre putinele din lume care sunt conduse de catre un teolog si preot, care atunci cand a fost ales, a fost cel mai tanar presedinte de Universitate din Germania.

O deosebita cinste ii face Prof. Markschies modul in care reuseste sa imbine activitatea sa ca Presedinte de universitate cu acea de pastor. El este un excelent predicator, activitatea sa omiletica concentrandu-se mai ales in faimosul dom berlinez, una din cele mai importante comunitati berlineze. Activitatea sa in acest domeniu era deja cunoscuta din perioada cand era profesor la Heidelberg, cand era in mod regulat invitat sa predice in domul berlinez.

 
Sursa: mitropolia-ardealului.ro

 

 

.

25 Aprilie 2007

Vizualizari: 1881

Voteaza:

Presedintele Universitatii Humboldt a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Facultatea de Teologie Andrei Saguna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE