Prima sinaxa din Arhiepiscopia Clujului prezidata de Mitropolitul Andrei

La Manastirea Nicula a avut loc marti, 12 aprilie, Sinaxa staretilor, staretelor si duhovnicilor din manastirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, cu participarea Inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului si a Preasfintitului Episcop-vicar Vasile Somesanul. La ora 8.00, Inaltpreasfintitul Mitropolit Andrei si Preasfintitul Vasile au oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca in biserica manastirii, iar la ora 10.00 au fost deschise lucrarile propriu-zise. Cuvantul duhovnicesc a fost rostit de unul dintre monahii Manastirii Nicula, pr. Grigorie Benea, tema – „Vocatiile monahale” – fiind stabilita de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Andrei.

„A fost un cuvant foarte elaborat si temeinic, in care parintele Grigorie a scos in evidenta valoarea staretului, cel care-i primeste pe cei care doresc sa devina monahi, echilibrul intre munca si rugaciune in toate manastirile, pentru ca de multe ori se exagereaza cu munca, mai ales ca majoritatea manastirilor sunt in constructie, si vocatia misionara a monahului in lumea de astazi”, a relatat exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, pr. arhim. Dumitru Cobzaru.

Avand in vedere ca sinaxa de astazi a fost prima prezidata de Inaltpreasfintitul parinte Andrei in calitate de Arhiepiscop si Mitropolit al Clujului, Preasfintitul Vasile Somesanul a facut o scurta prezentare, cu un cuvant de bun-venit, evocand pe scurt memoria vrednicului de pomenire Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu. In calitate de gazda, staretul Manastirii Nicula, pr. arhim. Andrei Coroian, a adresat cateva cuvinte, iar la final, Inaltpreasfintitul parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a incheiat prin cantarea „Vesnica pomenire” in memoria Inaltpreasfintitului Bartolomeu, primul mitropolit al Clujului.

Pentru a promova mai mult canonizarea Sfintilor Martiri Nasaudeni si a Sfantului Pahomie, in cadrul sinaxei de astazi s-a cerut ca manastirile sa fie reprezentate la hramurile locaselor patronate de acesti sfinti. Astfel, joi, 14 aprilie, majoritatea staretilor si staretelor vor lua parte la Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata la Gledin, in cinstea Sfantului Pahomie, de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, in frunte cu Inaltpreasfintitul Mitropolit Andrei.

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, staretii, staretele si duhovnicii din manastirile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului se vor intalni in sinaxe de doua ori pe an, de fiecare data fiind prezentate cuvantari de catre monahii din cuprins.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

13 Aprilie 2011

Vizualizari: 1042

Voteaza:

Prima sinaxa din Arhiepiscopia Clujului prezidata de Mitropolitul Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE