Primul erou roman din cel de-al Doilea Razboi Mondial, pomenit la Bacau

Ucis de Armata Sovietica in anul 1940, capitanul erou Ioan Boros a fost pomenit ieri in cadrul unei slujbe religioase oficiate la mormantul sau din cimitirul central din Bacau. Slujba a fost oficiata de pr. Constantin Gherasim, inspector in probleme de tineret si mass-media al Eparhiei Romanului si Bacaului, si de pr. Iulian Ichim. Pentru urbea bacauana a devenit o traditie ca acest vrednic capitan al Armatei Romane sa fie comemorat an de an de catre Asociatia Nationala „Cultul Eroilor“, filiala „Colonel Cornel Chiries“ din Bacau, si de parohia „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“.

„Capitanul Ioan Boros a cazut la datorie la Herta, pe 29 iunie 1940, atunci cand Armata Sovietica a intrat in Basarabia si in nordul Bucovinei, ocupand aceste stravechi pamanturi romanesti, fara a mai respecta termenul de evacuare de patru zile. El a fost cel dintai ofiter din Armata Romana care a cazut la datorie pentru neam si tara, in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial.

De 13 ani, asociatia noastra si parohia „Sfantul Gheorghe“ din municipiul Bacau se implica pentru pastrarea vie a memoriei acestui erou. Este o colaborare deosebita, pentru care vreau sa multumesc parohiei «Sf. Gheorghe», preotilor de acolo, in mod special preotului paroh Vasile Radu, si tuturor celor care s-au implicat pentru buna organizare a acestei sarbatori“, a mentionat in cuvantul rostit la finalul slujbei col. in rezerva Paul Valerian Timofte, presedintele Asociatiei „Cultul Eroilor“. Ioan Boros nu a fost doar un erou ca atatia altii, ci si un simbol al curajului, eroismului, devotamentului si al dragostei de tara, deoarece din proprie initiativa si prin jertfa suprema a salvat onoarea Armatei Romane, care, in imprejurarile grave de atunci si fara voia ei, a trebuit sa abandoneze fara lupta Basarabia si nordul Bucovinei. La ceremonia religioasa au participat soldati din cadrul Batalionului de artilerie antiaeriana 01608 Bacau, Consiliul Director al Asociatiei „Cultul Eroilor“, reprezentanti ai veteranilor de razboi si credinciosi. (C.G.)

Sursa: mmb.ro
 

.

30 Iunie 2011

Vizualizari: 599

Voteaza:

Primul erou roman din cel de-al Doilea Razboi Mondial, pomenit la Bacau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE