Procesiuni cu icoanele Maicii Domnului

Manastirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Nicula se pregateste de hram. In fiecare an, pelerinajul de aici, unul dintre cele mai mari din tara aduna zeci de mii de credinciosi care participa la slujbe si se inchina icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului. Credinciosii sunt invitati si in acest an sa parcurga pe jos traseul de la Gherla la Manastirea Nicula. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, in colaborare cu Protopopiatul Ortodox Roman din Gherla, va organiza, in ajunul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul „La Nicula Colo-n deal“, aflat la a III-a editie. Pe parcursul traseului, asa cum este traditia, credinciosii impreuna cu preotii se vor ruga si vor intona pricesne si imne inchinate Maicii Domnului.

Cel mai cunoscut centru spiritual si cultural din inima Ardealului, Manastirea Nicula, se va afla, pe 14 si 15 august, in sarbatoare, zeci de mii de pelerini fiind asteptati sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, aflata aici, si sa participe la sfintele slujbe organizate cu prilejul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, hramul asezamantului monahal.

Manastirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale romanesti. Prima atestare documentara dateaza din anul 1552, cu referire la prezenta unei biserici de lemn. In anul 1973, aceasta bisericuta a ars in intregime si a fost inlocuita cu o alta, tot de lemn, din secolul XVII, adusa din satul Nasal - Fanate. Pe langa manastire s-a dezvoltat si o scoala unde invatau copiii din satele dimprejur, indrumati de calugari. In anul 1699, Icoana Maicii Domnului, pictata de preotul ortodox Luca din Iclod in 1681, potrivit marturiilor vremii a plans timp de 26 de zile. De atunci, credinciosii obisnuiesc sa vina an de an in pelerinaj, pe jos, de hramul Manastirii, „Adormirea Maicii Domnului“.

Procesiune in judetul Cluj
Credinciosii din Campia Turzii se pot inchina, incepand de vineri, 1 august, la Icoana Maicii Domnului cu pruncul, de la Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca. Icoana a fost adusa la Biserica „Invierea Domnului“ din Campia Turzii de o delegatie de la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, condusa de Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, care a oficiat cu acest prilej Paraclisul Maicii Domnului.

In aceasta seara, 5 august, Icoana va fi dusa in procesiune la Manastirea „Schimbarea la Fata“ din localitatea Petrestii de Sus, judetul Cluj, cu ocazia hramului acestui sfant lacas, dupa cum a declarat Daniel Valean, paroh la Biserica „Invierea Domnului“ din Campia Turzii, care a adaugat ca si anul trecut a fost adusa in parohie o icoana facatoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria, in postul Adormirii Maicii Domnului. Preasfanta Fecioara Maria este cinstita in mod deosebit la Campia Turzii, fiind ocrotitoarea orasului.

Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca a fost pictata in anul 1673 de preotul Luca din Iclod, cel care a zugravit si icoana facatoare de minuni de la Manastirea Nicula, judetul Cluj. Icoana a apartinut, in trecut, parohiei bistritene Ilisua si se spune ca a lacrimat de doua ori, in anii 1717 si 1789.
Procesiune in orasul Jibou

In prima duminica din Postul Adormirii Maicii Domnului s-a desfasurat in orasul Jibou, in al doilea an consecutiv, procesiunea cu Icoana Maicii Domnului „Axionita“ de la Catedrala „Sfantul Proroc Daniel“ si „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii in cele doua biserici ortodoxe ale orasului, credinciosii celor doua parohii, insotiti de preotii lor, in frunte cu protopopul Dan Dregan au parcurs un traseu prin oras, pe parcursul caruia s-au facut patru opriri, cand s-a citit cate o pericopa evanghelica de la Praznicele inchinate Maicii Domnului si s-au cantat pricesne mariane.

„Manifestarea a fost benefica pentru credinciosii orasului, ei manifestandu-si dragostea pentru Maica Domnului si rugandu-se ca sa mijloceasca la Fiul ei - Domnul nostru Iisus Hristos, pentru sporul duhovnicesc si mantuirea sufletelor.

Ziua s-a incheiat cu slujba Paraclisului si cu savarsirea Tainei Sfantului Maslu de obste, dupa obicei - in prima duminica din luna, de catre sapte preoti, in Catedrala din Jibou“, a precizat protopopul Dan Dregan. (Arhid. Adrian Onica, Andreea Paglesan)

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 August 2014

Vizualizari: 882

Voteaza:

Procesiuni cu icoanele Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE