Proclamarea canonizarii Sfantului Simeon Stefan

In pridvorul Catedralei Arhiepiscopale Reintregirea din Alba Iulia a avut loc ieri, 30 octombrie 2011, in prezenta Patriarhului Alexandriei, a Patriarhului Romaniei, a Mitropolitului de Patras, a membrilor delegatiilor alexandrina si greaca, proclamarea canonizarii Sfantului Simeon Stefan, Mitropolitul Transilvaniei. La eveniment au fost prezenti, de asemenea, mai multi ierarhi membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Tomosul sinodal a fost citit de catre Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal si secretarul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, apoi s-a intonat troparul Sfantului Simeon Stefan, Mitropolitul Transilvaniei.

In continuare Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a subliniat faptul ca bucuria prilejuita de proclamarea canonizarii Sfantului Simeon Stefan este sporita de prezenta Cinstitului Cap al Sfantului Apostol Andrei, dar si de prezenta Preafericitul Parinte Teodoros al II-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si al Intregii Africi.

Adresandu-se credinciosilor prezenti la Alba Iulia, Patriarhul Alexandriei, in debutul cuvantului sau, a laudat credinta poporului roman si a elogiat personalitatea Patriarhului Romaniei: „Preafericirea Voastra, privind la acest minunat popor care se afla in fata noastra, Va fericesc ca Dumnezeu V-a randuit sa fiti arhipastor al unui popor minunat dreptcredincios. Iubitii mei fii, as dori sa va incredintez de faptul ca Dumnezeu v-a binecuvantat sa aveti in frunte un mare Patriarh, un Patriarh teolog, un om bun si de aceea va doresc sa fiti fericiti”.

De asemenea, Preafericitul Parinte Patriarh Teodoros al II-lea a daruit Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei un dicher si tricher, dar si un engolpion cu icoana Mantuitorului Iisus Hristos.

Totodata, dupa cuvantul rostit, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Hrisostom de Patras a daruit Inaltpreasfintitului Parinte Irineu un epitrahil si un omofor arhieresc, iar pentru Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia a oferit in dar o Cruce de binecuvantare.

La eveniment au participat numerosi reprezentanti ai institutiilor de stat, autoritati locale, preoti, profesori, oameni de cultura, tineri studenti si elevi, dar si mii de credinciosi care au dorit sa participe la acest moment istoric.

Sursa: www.basilica.ro
 

31 Octombrie 2011

Vizualizari: 728

Voteaza:

Proclamarea canonizarii Sfantului Simeon Stefan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE