Proclamarea canonizarii sfintilor putneni va avea loc in luna mai

Anul acesta, la jumătatea lunii mai, va avea loc proclamarea canonizării sfinţilor putneni. Este vorba despre Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei (1719-1778) și Cuvioșii Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei (sec. XVIII). Evenimentul va avea loc la Putna.

De asemenea, anul acesta vor fi prăznuiţi pentru prima oară în data de 15, respectiv, 16 mai.

Trecerea în rândul sfinților a celor patru personalități reprezentative ale vieții duhovnicești românești din secolul al XVIII-lea a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, în perioada 6-7 iunie 2016.

Propunerile de canonizare au venit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și avizate favorabil de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în ședința de vineri, 20 mai 2016.

Mitropolitul Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 în Bucovina. El s-a remarcat în timpul activității sale prin tipărirea de cărți bisericești. De asemenea, a tipărit și manuale școlare în limba română, promovând astfel învățământul în limba maternă. A trecut la Domnul în data de 15 mai 1778.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei, loc de aspră nevoință și de liniște în care se retrăgeau cei mai aleși monahi putneni.

Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro
 

21 Aprilie 2017

Vizualizari: 559

Voteaza:

Proclamarea canonizarii sfintilor putneni va avea loc in luna mai 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE