Profesori de la 20 de universitati europene prezenti la Constanta

Astazi, la Universitatea „Ovidius” a avut loc deschiderea oficiala a programului intensiv Erasmus/Socrate: „Translating God(S): Intercultural Theology And Interreligious Studies”, organizat de catre Facultatea de Teologie ortodoxa „Sfantul Apostol Andrei”.

Peste 120 de studenti si profesori din 20 de universitati europene (Leiden University, Tarile de Jos, Marmara University, Turcia, Catholic University of Leuven, Belgia, Salzburg University, Austria, Georg August University of Göttingen, Germania etc.

) sunt prezenti timp de 12 zile la Constanta pentru un dialog academic pe tematica teologica interconfesionala si interreligioasa.

Programul se desfasoara in perioada 10 septembrie – 21 septembrie 2012, reunind sub genericul „Fluid Religion and Orthodoxy”, urmatoarele teme subadiacente: Religion and Democracy in Southeast Europe; Religion and Nationalism in Balkans: Continuity and Change; Religion and the EU, Integration of Southeast Europe si Religion and Globalization.

In cuvantul de deschidere rectorul Universitatii „Ovidius”, prof. univ. dr. Danut Tiberius Epure a apreciat activitatea academica desfasurata de Facultatea de Teologie, mentionand ca acest eveniment are o insemnatate deosebita, fiind un adevarat for de dezbatere.

IPS prof. univ. dr. Teodosie Petrescu, prorector relatii internationale si studenti straini, a facut o incursiune in istoria relatiilor dintre Universitate si Irish School of Ecumenics – Trinity College Dublin (Irlanda). Totodata, IPS Teodosie a reliefat buna convietuire existenta intre diversele credinte din Dobrogea si a subliniat importanta unui dialog teologic interconfesional si interreligios in cadrul programului ERASMUS. „Suntem bucurosi ca putem sa fim gazda unei asemenea manifestari care va aduce prestigiu universitatii noastre, Dobrogei, dar si tarii noastre, invatamantului superior romanesc si Bisericii noastre ortodoxe”.


La sfarsitul anului 2009, Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sf. Apostol Andrei” din cadrul Universitatii „Ovidius” din Constanta a fost selectionata (alaturi de Facultatea de Teologie Islamica/Ilahiat Faculty din cadrul Universitatii Marmara, Istanbul, Turcia) ca partener direct si coorganizator al Irish School of Ecumenics – Trinity College Dublin (Irlanda) in desfasurarea Programului Intensiv Erasmus/Socrates, intitulat „TRANSLATING GOD(s): INTERCULTURAL THEOLOGY AND INTERRELIGIOUS STUDIES”, program ce se intinde pe perioada a trei ani (2010 – 2012) cu finantare din partea Uniunii Europene. Programul se adreseaza studenţilor de la cursurile de master si doctorat, oferindu-le astfel posibilitatea de a studia noi discipline academice in domeniile studiilor interreligioase si a unei teologii interculturale, pe durata a 2 saptamani, timp de 3 ani, in trei spatii culturale diferite: 13 – 26 iunie 2010, Dublin (Irlanda), 26 aprilie – 10 mai 2011, Istanbul (Turcia) si 10 septembrie – 21 septembrie 2012, Constanta. Fiecare dintre cele trei tronsoane de studiu, avand titluri diferite, sunt prefatate de 3-4 zile de conferinte/prelegeri ESTIS (European Society for Intercultural Theology and Interreligious Studies, fondata la 19 martie 2005 in Amsterdam), prezentate de catre universitari de prestigiu recunoscuti in spatiul academic international. Cea de-a doua parte a programului include, pe langa conferinte si prelegeri, prezentarea si sustinerea publica a unor eseuri din partea studentilor selectionati, in cadrul unor teme recomandate dinainte si care au fost elaborate sub indrumarea unui profesor coordonator din cadrul fiecarei facultati din cele 20 de universitati europene participante. Atat prelegerile profesorilor, eseurile studentilor, cat si discutiile pe marginea acestora sunt exclusiv in limba engleza.

Biroul de Comunicare


.

10 Septembrie 2012

Vizualizari: 744

Voteaza:

Profesori de la 20 de universitati europene prezenti la Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE