Profesorul Andreas Orphanides - Doctor Honoris Causa al Universitatii Ovidius din Constanta

In ziua de 20 ianuarie 2012, orele 12, 00, Profesorului universitar dr. Andreas Orphanides, Rector al Universitatii Europene din Cipru si Presedinte al Asociatiei Europene a Institutiilor de Invatamant Superior (EURASHE), i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Ovidius din Constanta – in Sala Senatului (Campus) – in prezenta Conducerii Universitatii si a unui numeros public (profesori, studenti si invitati).

Profesorul Andreas Orphanides a obtinut licenta in Istorie-Arheologie la Universitatea din Atena (Grecia), a absolvit Masteratul in Studii Clasice si Arheologie la Universitatea Albany din New York si Doctoratul in Antropologie/Arheologie la aceeasi Universitate din Statele Unite ale Americii. Aceste titluri academice au fost urmate de specializari post-universitare la Hellenic Open University (Grecia), la Universitatea din Lisabona, in Noua Zeelanda etc.

Istoricul si Arheologul Andreas Orphanides este insa dublat si de o inalta pregatire teologica si muzicala.

A urmat Scoala de Muzica Bizantina din Lapithos, Cipru si de Muzica clasica la Conservatorul National din Atena (Filiala din Lapithos, Cipru).

Profesorul Andreas Orphanides n-a omis nici pregatirea sa in domeniul Marketingului si Managementului. Astfel, in anul 1989 a urmat Cursurile de Marketing pentru Organizatiile non-profit, organizate de Asociatia Americana de Management, iar in anii 1992 si 1997 pe cele de Managementul Calitatii, organizate de Ministerul Muncii din tara sa de origine, Cipru. Or, si aceste cursuri - de Marketing si Management – l-au ajutat si in activitatea sa de Decan, cu probleme academice, intre anii 1991-2006; de Rector al Universitatii Europene din Cipru, din anul 2007; de Presedinte al Comitetului Executiv European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul superior (EQAR), din anul 2010, si de Presedinte al Asociatiei Europene a Institutiilor de Invatamant Superior (EURASHE), din 2011, organism european din Comisiile caruia face parte si Prorectorul Universitatii Ovidius, profesorul universitar dr. Nicolae V. Dura (este de altfel pentru prima data cand un cadru universitar, roman, a fost cooptat in structura unui asemenea Organism institutional de invatamant european).

Profesorul Andreas Orphanides preda istoria antichitatii, arheologia, muzica bizantina si studii clasice nu numai la Universitatile din tara sa, ci si in strainatate, ca de pilda, la Universitatea Albany din New York, la Scoala Greaca de la Biserica Ortodoxa Greaca Sfanta Sofia din New York, la Scoala Theoritikon din Atena (Grecia), la Scoala Greaca a Bisericii Elene din Lowell (SUA), unde este si Directorul acesteia, etc.

Rectorul Andreas Orphanides, care are insa si o bogata experienta in domeniul muncii de editoriale si de redactie, fiind editor Sef al Journal of Business and Society (1988-2007) si Director la Institut of Cyprus Publications, SUNY din Albany, se bucura si de o recunoastere nationala si internationala, exprimata de altfel si prin premiile si distinctiile primite, dintre care amintim:

- Distinctia onorifica pentru contributia sa in domeniile Stiintei, Cercetarii si Culturii;
- Premiul Special din partea Facultatii Cyprus College;
- Merite Stiintifice Deosebite, acordate de Universitatea Albany din New York (SUA) etc.

Trebuie de asemenea sa invederam si faptul ca profesorul Andreas Orphanides este si compozitor. In calitatea aceasta, a compus Poemul simfonic Anevada pentru Pian si Orchestra; Suita simfonica in Fa Major Koινές Pιζεσ; Muzica si Libretul pentru Simfonia nr. 1 in Re minor Olympic Legacy (Mostenirea Olimpica) pentru orchestra simfonica, cor si solist-bariton; Oratoriul Νησί του Έρωτα (Insula Iubirii); Versurile si Muzica pentru Imnul Academic al Universitatii Deschise din Cipru si al Universitatii Europene din Cipru etc.

In fine, Rectorul Andreas Orphanides nu este numai un profesor de vocatie, de larga respiratie umanist-europeana, ci si un cercetator de inalta tinuta stiintifica, a carui activitate in domeniul muncii de cercetare se exprima atat in paginile a sute de studii si zeci de carti, cat si in Proiectele ale carui Director si Coordonator este.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unei personalitati universitar-academice de o asemenea anvergura, cu o larga recunoastere internationala, se afirma desigur atat imaginea, cat si prestigiul Universitatii Ovidius din Constanta.


Prof. univ. dr. † Teodosie Petrescu,
Decanul Facultatii de Teologie si Arhiepiscopul Tomisului

 

.

20 Ianuarie 2012

Vizualizari: 554

Voteaza:

Profesorul Andreas Orphanides - Doctor Honoris Causa al Universitatii Ovidius din Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE