Programul IPS Teodosie in perioada 1-2 iunie 2016

Program liturgic
Miercuri, 1 iunie, în calendarul Ortodox este cinstit Sf. Iustin Martirul și Filosoful, prilej cu care Mânăstirea „Sfinților Români” - Poarta Albă-Galeșu își va sărbători cel de-al doilea hram. Astfel, de la ora 7.30 IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de parastas pentru părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, unul din miile de deținuți politici care au trecut prin colonia de la Galeșu, locul pe care există actuala mânăstire.

Joi, 2 iunie, începând cu ora 5.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va târnosi (sfințire mare) biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Tătaru, com. Comana, din județul Constanța, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii arhierești.

Biserica a fost finalizată în anul 1999 pe terenul donat de către un tătar, iar la înălțarea clădirii a contribuit întreaga comunitate. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în luna august 1999, până atunci creștinii parcurgeau 4 km până la cel mai apropiat locaș de cult. Pictura bisericii a fost realizată în anul 2002, de către pictorul Alexandru Procora, ajutat de către ucenicii Ştefan Procora şi Virgil Purcaru.

Program academic

IPS Teodosie va participa la conferința internațională „Dialogul interreligios și intercultural într-o lume pluralistă. Perspective teologice și filosofice”

În perioada 1-2 iunie 2016, Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța și Arhiepiscopia Tomisului vor organiza conferința internațională „Dialogul interreligios și intercultural într-o lume pluralistă. Perspective teologice și filosofice”. Evenimentul, la care participă IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va debuta în sala de conferințe „Ovidiu” a Hotelului Ibis, Str. Mircea cel Bătrân, nr. 39 B-41, Constanța, pe 1 iunie, începând cu ora 10.00.

Cu o deschidere interdisciplinară, conferința își propune să evidențieze necesitatea dialogului interreligios și intercultural ca un cadru esențial pentru înțelegerea și buna-conviețuire socială între diferite comunități religioase, în scopul promovării păcii și evitării tensiunilor în societatea globală. La eveniment vor participa profesori și cercetători din țară și străinătate (Franța, Germania, Anglia, Thailanda, Filipine, Turcia, Portugalia, SUA, Rusia, Ungaria, Pakistan, Iran, Kenya, Egipt, Germania, Yemen).

Parteneri în organizarea acestei conferințe sunt: Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română (Filiala Iași) și Centrul de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural (București). Persoană de contact: Dura Ioan, 0740257433.

Activitate socială

Lansare proiect de educație non-formală

Miercuri, 1 iunie, la ora 13.00, cu prilejul Zilei Copilului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent la Cinematograful „Lumina” din Negru Vodă (str. Constanței, nr. 34), unde va fi lansat un proiect de educație non-formală, coordonat de Asociația „Altium”. Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te Deum și va rosti un cuvânt de învățătură. La activitate sunt așteptați să participe aproximativ 200 de copii din orașul Negru Vodă și din localitățile învecinate (Comana, Chirnogeni, Cerchezu, Darabani, Amzacea, Săcele), însoțiți de preoții parohi din comunitățile respective.

Plecând de la un proiect pilot lansat în Constanța, la biserica „Sf. Ierarh Nectarie”, asociația își propune să organizeze și în Negru Vodă un club de mecatronică (mecanică, electronică și soft) și un cerc de creativitate. Totodată, vor fi prezentate și creațiile realizate până acum de către copii la clubul din Constanța. Cu toții vor primi în dar sucuri și dulciuri.

Pe viitor asociația va colabora cu biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Negru Vodă pe proiecte sociale destinate copiilor ce provin din familii defavorizate.

Detalii suplimentare la dl. Marius Dumitrescu, președinte al Asociației Altium, tel. 0746.648985.

Arhiepiscopia Tomisului
Departamentul de Comunicare

 

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2016

Vizualizari: 471

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 1-2 iunie 2016 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE