Programul IPS Teodosie in perioada 30 ianuarie - 2 februarie

Programul IPS Teodosie in perioada 30 ianuarie - 2 februarie

Sâmbătă, 30 ianuarie, începând cu ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, cu prilejul hramului, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța (Str. Cpt. Dobrilă Eugeniu, zona Cireșica).

În zilele împăratului Alexie Comnen, secolul XI, între teologi au apărut neînţelegeri referitoare la cinstirea acordată celor Trei Sfinţi Ierarhi, propunându-se diverse ierarhii. Pentru a pune capăt disputei, sfinţii s-au arătat, unul câte unul, apoi toţi trei arhiereului Ioan care păstorea cetatea Evhaitenilor. Atunci, sfinţii i-au spus ierarhului: „noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se ceartă să nu se mai certe pentru noi. Serbaţi-ne într-o singură zi şi ne prăznuiţi cu bună-cuviinţă”.

Ierarhul a făcut precum îi porunciseră sfinţii. În stabilirea datei de prăznuire, a plecat de la ideea că în luna ianuarie sunt prăznuiţi toţi cei trei sfinţi: Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Ioan Gură de Aur (aducerea moaştelor), pe 27 ianuarie, de aceea a ales o dată de serbare comună în luna lui Gerar.

Duminică, 31 ianuarie, de la ora 9.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Marți, 2 februarie, începând cu ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Întâmpinarea Domnului”, din apropierea localității Năvodari, așezământ monahal care își prăznuiește cel de-al doilea hram, primul fiind Adormirea Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului „apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei” adusă spre închinare la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța

În prima decadă a lunii februarie biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța își cinstește hramul. Ca în fiecare an, preoții parohiei, coordonați de părintele paroh Ciprian Stanca, se preocupă pentru a împodobi spiritual evenimentul, întrucât participă nu doar enoriașii, ci și foarte mulți constănțeni. Încă de luni, 1 februarie, ora 18.00, va fi adusă, pentru prima dată în Constanța, o icoană veche de peste 200 de ani. Este vorba despre icoana Maicii Domnului „apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei”, adusă de la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Hârbovăț (Republica Moldova), de o delegație condusă de părintele stareț, arhimandritul Spiridon Marin. Credincioșii constănțeni vor putea cinsti această icoană a Maicii Domnului până în data de 15 februarie.

Mănăstirea Hârbovăţului deține icoana din secolul al XVIII-lea, pe când stareţ era egumenul Pahomie. Icoana, păstrată cu sfințenie generații de-a rândul în familia colonelului Nicolae Alexei Albaduev, a fost dăruită mănăstirii în urma unei tragice întâmplări. După ce colonelul s-a spovedit părintelui Pahomie, în decembrie 1790, a plecat spre casă cu un cal tânăr și neînvățat, care l-a trântit și l-a omorât. Până în anul 1812, mănăstirea a fost reconstruită de trei ori, după trei incendii, și, de fiecare dată, icoana a fost găsită în cenușă, cu fața în jos, nearsă, cu toate că era pictată pe pânză şi lipită pe lemn de tei.

Prin rugăciune în fața icoanei, mulți bolnavi și-au găsit alinare sufletească și trupească, vindecându-se de paralizii, arsuri, probleme psihiatrice, cardiace, etc.

Biroul de Comunicare

28 Ianuarie 2016

Vizualizari: 146

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 30 ianuarie - 2 februarie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE