Programul IPS Teodosie în perioada 7 - 9 noiembrie

Sâmbătă, 7 noiembrie, începând cu ora 7.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți biserica „Sfântul Nectarie” din localitatea Zorile, urmată de oficierea Sfintei Liturghii. După slujbă, credincioșii prezenți vor putea trece prin Sfântul Altar.

În aceeași zi, de la ora 15.30, ierarhul tomitan va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Strunga, în biserica veche, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Duminică, 8 noiembrie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (fosta Capelă Militară), începând cu ora 8.45.

Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. După tradiţia biblică, arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Arhanghelul Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti”, fiind cel ce l-a pedepsit pe Lucifer, izgonindu-l din cer când s-a împotrivit Ziditorului. În limba ebraică, Mihail se traduce „cine este ca Dumnezeu”.

Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri: cea adusă lui Ioachim şi Anei că o vor naște pe Fecioara Maria, cea a lui Zaharia că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul și cea a Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Numele său se traduce prin „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie în municipiul Constanța
Luni, 9 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” (zona Medeea, Constanța).

De la ora 17.00, Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu parohia „Sfântul Ierarh Nectarie”, organizează, la Casa de Cultură din Constanța, un concert caritabil, susținut de orchestra de muzică populară „Plai străbun” din Chișinău (condusă de Timotei Tregubencu) și Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor arhid. dr. Ion Iulian Dumitru). Concertul este programat și în data de 14 noiembrie, toți banii dăruiți de către spectatori fiind donați copiilor din Centrul „Fair Play” din Constanța.

Sfântul Nectarie este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX. S-a născut în Silivria, pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846. A fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.

S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.

Datorită dragostei pentru Dumnezeu și oameni, a primit darul vindecării, dovedit în special în vremea Primului Război Mondial. În septembrie 1953 trupul a fost deshumat, găsit neputrezit și răspândind bună mireasmă. În anul 1961 a fost canonizat de către Biserica Greciei.

Tot luni, începând cu ora 22.00, IPS Teodosie va resfinți biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moșneni (comuna 23 August), urmată de oficierea Sfintei Liturghii. Evenimentul este ocazionat de finalizarea lucrărilor de reparații capitale ale lăcașului de cult, construit în perioada 1934-1938.

Acțiune civică în curtea Bisericii
Cu două zile înainte de sărbătoarea hramului, luni, 9 noiembrie, începând cu ora 13.00, copiii parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Constanța vor planta 100 de tei și nuci în curtea bisericii. Acțiunea este organizată de către parohie, în ajutorul căreia a venit și firma Pomacost.


Biroul de Comunicare

06 Noiembrie 2015

Vizualizari: 525

Voteaza:

Programul IPS Teodosie în perioada 7 - 9 noiembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Programul IPS Teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE