Programul IPS Teodosie in saptamana a cincea a Postului Mare

Biserica Ortodoxă a statornicit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare (miercuri) şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri (vineri).

Astfel, miercuri, 29 martie, de la ora 17.00, la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, IPS Teodosie va oficia Denia Canonului Mare, al Sfântului Andrei Criteanul.

Canonul Mare a fost redactat de către Sfântul Andrei Criteanul (arhiepiscopul Cretei). Născut la Damasc, în jurul anului 660, într-o familie creştină, Sf. Andrei Criteanul a intrat în monahism la vârsta de 14 ani. Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cea mai importantă scriere fiind Canonul Mare. În cele peste 250 de stihuri, acest amplu imn liturgic îi invită pe credincioşi la rugăciune, post, smerenie. Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viaţa veşnică în anul 740.

Joi, 30 martie, de la ora 13.00, pe scena Casei de cultură din localitatea Cumpăna, Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, acompaniată la pian de prof. Silvia Țigmeanu, va susține oratoriul prepascal „În vremea aceea…”, la aniversarea domnului Ion Ceapă, veteran de război, care va împlini 100 ani.

Tot joi, de la ora 19.00, ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, urmată de Taina Sf. Maslu, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Nicolae și Sf. Bretanion” de lângă localitatea 23 August.

Vineri, 31 martie, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de minunea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor (7 august 626). În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului.

Sâmbătă, 1 aprilie, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sf. Cuv. Maria Egipteanca. Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Capela tinerilor „Buna Vestire și Cuv. Maria Egipteanca” (de la intrarea în stațiunea Mamaia, dinspre Constanța), așezământ de cult ce-și va serba hramul.

Viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca este un model de îndreptare și ascetism prin care Biserica îi încurajează pe creștini să caute drumul spre desăvârșire, prin renunțarea la patimi și păcate. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a trăit între anii 355-431, iar viața i-a fost scrisă de patriarhul Sofronie al Ierusalimului. La vârsta de 12 ani, a fugit de acasă și a devenit prostituată în oraşul Alexandria din Egipt. Mai târziu, ajunge la Ierusalim, unde realizează starea ei de păcătoșenie și simte o mare dorinţă de îndreptare. De aceea, pleacă în pustia de dincolo de Iordan, unde vieţuieşte timp de 47 de ani. În această stare este descoperită de monahul Zosima, care o și împărtășește cu trupul și sângele Domnului. Conform aceluiași monah, Cuvioasa Maria primise de la Dumnezeu daruri extraordinare, astfel încât a fost văzută cum mergea pe apa Iordanului și cum se înălța de la pământ în timpul rugăciunii. S-a mutat la Domnul în anul 431, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr.

Tot sâmbătă, la ora 16.00, la biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța, IPS Teodosie va întâmpina racla cu moaștele Sfintei Maria Magdalena, adusă de la mănăstirea Pantocrator (Drăgăneşti Vlaşca, jud. Teleorman). Sfintele moaște vor rămâne spre cinstire până luni, 3 aprilie, ora 15.00.

Duminică, 2 aprilie, începând de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu PS Galaction, Episcop al Alexandriei și Teleormanului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Haralambie” (zona Boema, lângă stația Petrom).

Biroul de Comunicare

Pe aceeaşi temă

29 Martie 2017

Vizualizari: 441

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in saptamana a cincea a Postului Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE