Programul IPS Teodosie de sarbatoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul

Sambata, 19 iulie, la ora 8.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfanta Liturghie la manastirea Dumbraveni, al carui ocrotitor spiritual este Sf. Emilian de la Durostorum, serbat de Biserica Ortodoxa pe 18 iulie.

La ora 15.30, IPS Teodosie va aduce spre inchinare la biserica „Sf.

Ilie” din Techirghiol moastele Sfantului Andrei Saguna. Moastele sfantului sunt daruite de catre Mitropolitul Ardeanului, Laurentiu Streza, si vor ramane pentru totdeauna la biserica din Techirghiol.

La ora 17.00, la manastirea „Sfantul Ilie” din apropierea cetatii Hstria, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, urmata de calugarirea unui vietuitor al manastirii.

Duminica, 20 iulie, in calendarul crestin ortodox este sarbatorit Sfantul Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, incepand cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfanta Liturghie la biserica „Sfantul Ilie” din Constanta (str. Viile Noi, nr. 38).

Originar din cetatea Tesva, Sfantul Ilie este cunoscut datorita minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani inainte de Hristos, in Israel traia regele idolatru Ahab. Izabela, sotia sa, l-a adus in Israel pe Baal, zeul caruia i se inchinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de pacatul in care cazuse poporul si, vazand nepasarea regelui, i-a dat sentinta: „in acesti ani nu va mai fi nici roua, nici ploaie”. In acest interval de timp Sfantul Ilie a stat la paraul Cherit, unde a fost hranit de corbi, apoi in casa unei vaduve din Sarepta, unde a inmultit faina, uleiul si l-a inviat pe fiul gazdei. Dupa trei ani a mers la regele Ahab si l-a indemnat sa-i adune pe preotii idolilor Baal si Astertei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinta zeilor si atotputernicia lui Dumnezeu, deoarece doar la rugaciunea lui Ilie Dumnezeu a pogorat foc din cer si a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie preotii lui Baal au fost ucisi si a plouat.

Dumnezeu i se descopera lui Ilie pe muntele Horeb, "intr-o adiere de vant lin”. Inainte de sfarsitul misiunii sale profetice, Sfantul Ilie l-a lasat urmas pe Elisei si s-a inaltat la cer intr-un „car cu cai de foc”.

In Noul Testament, Sfantul Ilie este prezent la Schimbarea la Fata a Mantuitorului, tot el va veni la sfarsitul veacurilor, va propovadui credinta si va fi ucis de catre Antihrist.

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

16 Iulie 2014

Vizualizari: 777

Voteaza:

Programul IPS Teodosie de sarbatoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE