Programul IPS Teodosie de Sfintii Epictet si Astion

Duminica, 7 iulie, de la ora 18.00, Ierarhul Tomisului va oficia Vecernia la biserica "Sfintii Epictet si Astion” din Constanta (Aleea Veteranilor, nr.

11, zona km. 5).

Luni, 8 iulie, incepand cu ora 7.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba punerii pietrei de temelie a bisericii manastirii "Sfintii Mucenici Epictet si Astion” de la Capidava, urmata de sfintirea mare a paraclisului manastirii si de savarsirea Sfintei Liturghii. In aceasta zi, manastirea isi sarbatoreste hramul.

Cei prezenti se vor putea inchina moastelor Sfintilor Epictet si Astion, aduse de la Catedrala arhiepiscopala din Constanta.

Aproape de actualul sat Dunavatul de Jos, in cetatea Halmyris (Tulcea), au patimit Epictet si Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul Romaniei, despre care avem informatii amanuntite. Potrivit actului lor martiric, pastrat astazi doar intr-o copie din sec. XV, ei au patimit in anul 290, ca urmare a persecutiei dezlantuite de imparatul Diocletian (284-305).

Sfantul Epictet era preot, originar din partile Rasaritului si ducea o viata curata, fiind rasplatit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.

Astion era un tanar chipes, nepot al senatorului roman Iulian. Acesta fusese pagan, dar, intalnindu-se cu preotul Epictet si ascultandu-i cuvintele pline de intelepciune, se converteste la crestinism. Apoi, impreuna, se imbarca si pleaca la Halmyris. Si tanarul Astion s-a invrednicit de darul facerii de minuni.

Sosind in Halmyris comandantul Latronianus a aflat ca exista doi straini care i-au intors pe multi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta, comandantul a poruncit ca cei doi sa fie arestati si dusi la inchisoare. Cei doi sfinti au marturisit ca sunt crestini. Latronianus a cerut ca Epictet si Astion sa fie legati, iar carnea de pe corp sa le fie jupuita cu gheare de fier, apoi sa le fie frecate ranile cu sare si otet si sa fie aruncati intr-un cazan cu smoala clocotita. Prin puterea lui Hristos, sfintii au ramas nevatamati si au fost condamnati ca 30 de zile sa nu primeasca mancare si apa.
Pe 8 iulie 290 i s-a taiat capul intai lui Astion, apoi preotului Epictet, cei doi martiri sfintind pamantul Dobrogei cu sangele lor.

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.
Pe aceeaşi temă

05 Iulie 2013

Vizualizari: 706

Voteaza:

Programul IPS Teodosie de Sfintii Epictet si Astion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE