Programul sarbatorii Sfantului Dimitrie

PROGRAMUL SARBATORII CUVIOSULUI DIMITRIE CEL NOU, OCROTITORUL BUCURESTILOR
(24 - 28 octombrie 2011)

Sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (sarbatorit anual la 27 octombrie), ale carui sfinte moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala, reprezinta de secole un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si pentru numerosi pelerini din intreaga tara.

In perioada 24 - 28 octombrie 2011, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza o serie de manifestari care se vor desfasura dupa urmatorul program:

Luni, 24 octombrie 2011:
La orele 9:10, in Salonul oficial al Aeroportului International Henri Coanda, va avea loc ceremonia de intampinare a Cinstitului cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, adus pentru prima oara la Bucuresti de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

In continuare, va avea loc prima parte a procesiunii Calea Sfintilor cu icoana Maicii Domnului – Prodromita de la Muntele Athos si Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, pana la santierul Catedralei Mantuirii Neamului, unde vor fi intampinate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, ierarhi, preoti, diaconi si credinciosi. Dupa o rugaciune de binecuvantare a lucrarilor din santier si dupa sfintirea noului paraclis cu hramurile Invierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodoromita si Sfantul Ioan Gura de Aur, precum si sfintirea icoanei Maicii Domnului – Prodromita, procesiunea cu Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, va continua pe traseul Calea 13 septembrie – Piata Constitutiei – Bulevardul Unirii pana la Crucea brancoveneasca de la baza Colinei Patriarhiei.

De acolo va incepe partea a doua a procesiunii Calea Sfintilor, si anume, procesiunea cu Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena pana la podiumul special amenajat in curtea Catedralei patriarhale, unde vor fi intampinate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si asezate spre inchinare in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei.

Marti, 25 octombrie 2011:
Intre orele 9:30 – 12:00, va fi oficiata Sfanta Liturghie in Catedrala patriarhala.
Intre orele 13:00 – 13:30, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va avea loc lansarea cartii Catedrala Mantuirii Neamului – istoria unui ideal, avand ca autor pe Domnul inginer Nicolae St. Noica, carte aparuta recent la Editura Basilica a Patriahiei Romane.

Miercuri, 26 octombrie 2011 (zi in care este praznuit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir):
De la orele 9:30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Hrisostom de Patras (Grecia), inconjurat de un sobor de ierarhi greci si romani, preoti si diaconi, pe podiumul special amenajat langa Catedrala patriarhala.
La orele 12:00, in Catedrala patriarhala va avea loc primirea oficiala de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a delegatiei Patriarhiei Alexandriei condusa de Preafericitul Parinte Teodor al II-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi, care efectueaza o vizita frateasca in Patriarhia Romana.
De la orele 17:00, va avea loc sfintirea noului sediu al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei (Arhiepiscopiei Bucurestilor) din strada Miron Cristea nr. 9, a noului sediu al Cancelariei Sfantului Sinod si a noului studio de emisie al Televiziunii TRINITAS din Palatul Patriarhiei, precum si sfintirea noilor birouri ale Serviciului economic-financiar al Administratiei patriarhale si a noii redactii a publicatiilor LUMINA, situate in Centrul social-cultural Sfantul Apostol Andrei (Bulevardul Regina Maria, nr. 1).

Joi, 27 octombrie 2011 (ziua de praznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor si hramul Catedralei Patriarhale):
De la orele 9:30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si Preafericirea Sa Teodor al II-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi, vor oficia Sfanta Liturghie inconjurati de un sobor de ierarhi ortodocsi romani, greci, bulgari si ucraineni, preoti si diaconi pe podiumul special amenajat langa Catedrala patriarhala.
De la orele 18:00, in Aula Magna Teoctist - Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfasura etapa finala a concursului national de muzica eclesiala corala intitulat Laudati pe Domnul!, editia a IV-a, organizat de Sectorul Teologic - Educational al Patriarhiei Romane in colaborare cu Sectorul Invatamant si Activitati cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Vor concura cele sase coruri mixte ale liceelor de arta castigatoare ale etapei desfasurate la nivelul fiecarei mitropolii din tara. Concursul va fi transmis in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane.

Vineri, 28 octombrie 2011 (zi in care va fi praznuit Sfantul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti):
De la orele 8:00, in Catedrala patriarhala, va fi oficiata Sfanta Liturghie si va fi pomenit Sfantul Ierarh Iachint, Mitropolitul Tarii Romanesti.
De la orele 10:30, in Aula Magna Teoctist - Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu tema 2011 - Anul omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii in Patriarhia Romana, transmisa in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS. In cadrul sedintei sinodale solemne vor fi prezentate in sinteza si evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, cultural si mediatic organizate anul acesta de catre eparhiile din tara si strainatate ale Patriarhiei Romane.

In continuare, va fi difuzat filmul documentar Familia in atentia Bisericii realizat de postul de televiziune TRINITAS al Patriarhiei Romane si vor fi prezentate unele noutati editoriale aparute la editurile Patriarhiei Romane si la editura Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Cu acest prilej, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va putea fi vizitata expozitia tematica Sfantul Botez si Sfanta Cununie in arta bisericeasca ortodoxa (fresce, icoane, miniaturi, broderii, tesaturi, mozaicuri si vitralii), organizata de Sectorul Patrimoniu Cultural Bisericesc al Patriarhiei Romane in colaborare cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Muzeul National al Satului si Muzeul Taranului Roman, cu sprijinul Centrului de presa BASILICA al Patriarhiei Romane.

Vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, va fi dus spre inchinare la Catedrala mitropolitana din Sibiu, cu prilejul proclamarii canonizarii Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, unde va ramane pana in dupa-amiaza zilei de 29 octombrie 2011. Atunci, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei,Ocrotitorul Romaniei, va fi dus la Catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia cu prilejul proclamarii canonizarii Sfantului Ierarh Simeon Stefan, Mitropolitul Transilvaniei, unde va ramane pana in dupa-amiaza zilei de 30 octombrie 2011.


Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

19 Octombrie 2011

Vizualizari: 1315

Voteaza:

Programul sarbatorii Sfantului Dimitrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE