PS Ambrozie a implinit cinci ani de la intronizarea ca episcop al Giurgiului

Sambata, 9 aprilie 2011, s-au implinit cinci ani de la momentul intronizarii Preasfintitului Parinte Ambrozie in demnitatea de Episcop al Giurgiului.

De aceea, la un popas aniversar atat de semnificativ cum este acesta pe care intreaga Episcopie a Giurgiului il traieste, o prezentare a realizarilor de exceptie din viata si activitatea Preasfintiei Sale nu constituie decat o smerita recunoastere pe care o aducem, cler si credinciosi, Chiriarhului nostru. Avem, astfel, constiinta ca toate aceste impliniri, care capata valoare de evenimente ale eparhiei noastre, trebuie cunoscute, pentru a fi pilda de urmat in activitatea preotilor si a tuturor fiilor duhovnicesti ai Episcopiei Giurgiului, dar, in acelasi timp, si o modalitate de a ne exprima recunostinta fata de contributia si implicarea ierarhului nostru in slujirea totala a Bisericii.

Preasfintitului Parinte Ambrozie a vazut lumina zilei in ziua de 20 aprilie 1969, in localitatea Scorteni, judetul Prahova. Simtind chemarea launtrica a slujirii sfaturilor evanghelice si urmarii chipului ingeresc, odata cu terminarea studiilor liceale, in anul 1990 intra in obstea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute centre monahale prahovene, cu dorinta de a-si inchina viata slujirii lui Dumnezeu si aproapelui. In anul 1991 este tuns in monahism, primind numele si binecuvantarea marelui ierarh al Milanului, Sfantul Ambrozie. Datorita dragostei pentru slujirea Sfantului Altar, tanarul monah este hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah in 1992.

Anii petrecuti in obstea Schitului Crasna, figurile pline de lumina ale povatuitorilor sai duhovnicesti, au fost, nu de putine ori, rememorati de Preasfintia Sa cu duiosia si pretuirea cu care se cuvine a ne omagia parintii spirituali. Atragand atentia prin comportarea exemplara si prin interesul vadit pentru studiu si cultura, Preasfintia Sa urmeaza, intre anii 1992–1996, cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul" din Bucuresti, fiind remarcat de catre profesorii acestei prestigioase institutii teologice, prin seriozitate si prin calitati intelectuale deosebite. In anul 1996, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane de atunci, vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, ii incredinteaza ascultarea de staret al Schitului Darvari, redeschis dupa o lunga si trista perioada de tacere. In tot acest rastimp, tanarul staret al Darvarilor a desfasurat o intensa activitate duhovniceasca si administrativa, intarind obstea monahilor, creand o comunitate de credinciosi bine inchegata, construind un paraclis, staretia, arhondaricul, trapeza si chiliile si restaurand vechea incinta. In paralel cu aceasta slujire, Preasfintia Sa si-a continuat studiile, urmand cursurile de masterat ale aceleiasi facultati, la sectia „Doctrina si cultura". Lucrarea de dizertatie Palamism si secularizare, redactata sub indrumarea vrednicului de amintire Pr. Acad. Dumitru Popescu, a reprezentat un studiu de referinta in cadrul cercetarilor palamite din tara noastra, cunoscand lumina tiparului in anul 2000.

Pentru meritele deosebite depuse in slujba Bisericii, Preasfintia Sa primeste in anul 1999 rangul de Protosinghel, in acelasi an fiind admis si la cursurile de doctorat ale Facultatii de Teologie Ortodoxa din Salonic, cu un proiect despre problema uniatiei transilvanene. Munca de cercetare va fi incununata prin sustinerea lucrarii cu titlul Considerarea istorica a cauzelor si consecintelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolica, sub indrumarea stiintifica a Prof. Dr. Apostolos Glavinas, sustinuta pe 3 martie 2005. Comisia, formata din opt prestigiosi profesori greci, va acorda acestei lucrari calificativul Arista (exceptional) propunand publicarea ei.

Apreciind pregatirea sa teologica, bogata activitate pastoral-misionara si sociala, ca si promptitudinea si staruinta in indeplinirea ascultarilor incredintate, in ziua de 4 octombrie 2000, Sfantul Sinod, la propunerea vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, l-a ales in functia de episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul", hirotonia avand loc la data de 15 octombrie 2000. In aceasta calitate a coordonat si indrumat, conform deciziei patriarhale, urmatoarele sectoare: Relatii Externe Bisericesti, Comunitati Externe, Invatamant, Biserica si Societatea, Diaconia, Biroul de Presa si Biroul de Pelerinaje. Incepand din septembrie 2002, a primit spre coordonare Sectorul Comunitati Externe, Sectorul Patrimoniu National Bisericesc, Asociatia Diaconia, Asezamantul social „Patriarhul Justinian Marina", Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Romane cu Agentia de turism „Pelerinul", Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum si indrumarea activitatii Schitului Darvari din Bucuresti.

Activitatea bogata desfasurata in demnitatea de Episcop vicar patriarhal, langa unul dintre cei mai mari Patriarhi ai Romaniei, Patriarhul Teoctist Arapasu, a fost o adevarata scoala pentru Preasfintitul Parinte Ambrozie, caruia i s-au incredintat sarcini de inalta raspundere, pe masura pregatirii sale, si pe care le-a implinit cu responsabilitate si competenta. Toate acestea l-au format ca ierarh destoinic si om de cultura, atasat valorilor spiritualitatii romanesti, pe care le-a iubit si pastrat intotdeauna.

Avandu-se in vedere aceste realizari si experienta acumulata timp de sase ani in slujirea de Episcop vicar patriarhal, in ziua de 8 februarie 2006, Preasfintitul Parinte Ambrozie Sinaitul a fost ales in demnitatea de Episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit sub presedintia vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, si intronizat in ziua de 9 aprilie in Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului" din Giurgiu.

Tanara episcopie infiintata pe malurile Dunarii primea, astfel, un arhiereu tanar, dornic sa puna temelie trainica vietii duhovnicesti pe aceste meleaguri. In acesti cinci ani de arhipastorire in Episcopia Giurgiului, Preasfintia Sa a desfasurat o activitate deosebita din punct de vedere pastoral-misionar, straduindu-se sa cunoasca problemele si solicitarile preotilor, dar si ale credinciosilor, prin intermediul numeroaselor vizite pastorale facute in cuprinsul eparhiei. Un aspect important al desfasurarii activitatii Preasfintiei Sale il reprezinta revigorarea vietii monahale, prin infiintarea de manastiri si schituri. Multe manastiri și biserici, monumente istorice, care oglindesc simțamintele și ideile inaintașilor, dar si maiestria mesterilor de odinioara, au imbracat haina noua in urma lucrarilor de restaurare efectuate sub directa indrumare a Chiriarhului locului.

Astfel, au fost infiintate Manastirea „Sf. M. Mc. Gheorghe" si Schitul „Sf. Nicolae" din Giurgiu, Manastirea „Buna Vestire" din Bolintin, Schitul „Acoperamantul Maicii Domnului" din com. Izvoarele, satul Chiriacu, Manastirea „Sf. Ioan Rusul" in padurea de la Slobozia si au fost reactivate Schitul „Barbu Belu" de la Gostinari si Schitul Strambu-Gaiseni din localitatea Gaiseni. De asemenea, Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului" si „Sf. M. Mc. Gheorghe" din Giurgiu a fost necontenit in atenția Preasfinției Sale, atentie concretizata prin realizarea amplelor lucrari de restaurare și consolidare ale acestei marete biserici, de curațire a picturii, precum si prin impodobirea ei cu deosebite odoare sfinte pentru desfasurarea cultului, stradanii ce au fost binecuvantate prin savarsirea slujbei de resfințire de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia vizitei canonice pe care a efectuat-o in Episcopia Giurgiului in data de 23 aprilie 2010.

Totodata, alaturi de infiintarea sau restaurarea centrelor monahale, a fost sustinuta si activitatea parohiilor, sprijinindu-se conservarea si consolidarea monumentelor istorice, ridicarea de noi lacase de cult si inzestrarea acestora cu tot ceea ce este necesar in vederea bunei desfasurari a vietii parohiale. Construirea de noi biserici pentru parohiile lipsite de locasurile de cult, ca si restaurarea celor vechi, impodobirea lor cu pictura noua sau restaurarea celei existente, raman dovezi ale vocatiei sale de ctitor.

Actionand cu ravna si chibzuinta, s-a ingrijit de formarea preotilor si de cultivarea traditiilor sanatoase de pe aceste meleaguri incarcate de istorie.

In plan social-filantropic, au fost infiintate mai multe centre sociale, menite sa vina in sprijinul tuturor celor defavorizati. Intre acestea, se cuvine sa enumaram Asociatia „Letca Noua", infiintata in 2006, ce cuprinde, la ora actuala, mai multe centre – Asezamantul social „Dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana", Casa protejata „Nifon Mitropolitul" si Asezamantul social „Gradina Maicii Domnului". Cu binecuvantarea si implicarea directa a Preasfintiei Sale, a luat fiinta „Asezamantul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" din comuna Slobozia de Giurgiu, asezamant ce are drept scop ocrotirea si reintegrarea in societate a mamelor si copiilor, victime ale violentei in familie.

Aici sunt ocrotite 11 mame si 20 de copii, care beneficiaza de un program foarte bine stabilit pentru o perioada de un an, timp in care persoanele aflate in dificultate vor incerca, cu ajutorul unei echipe bine formare a Episcopiei Giurgiului (medic, asistent medical, psiholog, asistent social, jurist, administrator, instructor de educatie), sa rezolve situatia sociala in care se afla. De asemenea, tot prin implicarea Chiriarhului nostru, in Episcopia noastra functioneaza cabinetul medical „Sf. Ioan Rusul", deservit de monahia Andreea Dragomir, medic specialist – medicina de familie. Cabinetul medical „Sf. Ioan Rusul" al Episcopiei functioneaza intr-un spatiu modern, cu o dotare corespunzatoare, oferind servicii medicale gratuite atat persoanelor asigurate, cat si persoanelor neasigurate si fara posibilitati materiale.

Imbogatirea activitatii culturale a eparhiei a reprezentat si reprezinta una dintre preocuparile majore ale Preasfintiei Sale. Pentru a putea raspunde cerintelor si provocarilor vremii, Preasfintia Sa a acordat binecuvantarea infiintarii mai multor centre social-culturale in cadrul carora se desfasoara atat programul catehetic „Hristos impartasit copiilor", cat si diferite conferinte ale credinciosilor giurgiuveni. Intre aceste centre se cuvine sa mentionam Centrul Cultural-Pastoral „Meletie Arhimandritul" din incinta Manastirii Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Centrele Cultural-Misionare „Sfantul Ioan Valahul" si „Nichifor Crainic" din incinta Centrului Eparhial, Centrul Cultural „Radu Serban" din incinta Manastirii Comana, Centrul Cultural „Dimitrie Bolintineanu" de la Parohia Bolintin Vale, Centrul Pastoral-Misionar „Arsenie Boca" de la parohia Draganescu, Centrul Pastoral-Misionar „Mitropolit Tit Simedrea" din Ghimpati. De asemenea, a fost infiintata Editura Eparhiala si Muzeul eparhial. Se cuvine sa mentionam, in mod deosebit, activitatea editoriala a Editurii Episcopiei Giurgiului, in cadrul careia au aparut, pe langa publicatia lunara „Revista Ortodoxa", o serie de studii si carti cu continut teologic si duhovnicesc.

Invatamantul teologic giurgiuvean se bucura de atentia deosebita a Preasfintiei Sale. Din anul scolar 2008–2009, Seminarul Teologic din Giurgiu poarta numele celui de al V-lea Patriarh, cel care a contribuit in mod decisiv la infiintarea lui. Pentru buna desfasurare a procesului de invatamant, Preasfintia Sa a pus la dispozitia tinerilor teologi un volum impresionant de carti din biblioteca personala, a amenajat o sala speciala pentru auditii, dotand-o cu toate cele necesare in acest sens. Totodata, Episcopia Giurgiului acorda lunar bursa „Teoctist Patriarhul" elevilor eminenti ai Seminarului, tinand cont atat de rezultatele de la invatatura, cat si de situatia sociala a acestora.

Permanenta preocupare pentru dezvoltarea si incurajarea educatiei religioase a tinerei generatii prin reactivarea catehezei parohiale, reprezinta un imperativ deosebit de actual pentru Chiriarhul nostru. In acest sens, in Episcopia Giurgiului, astazi, din totalul de 180 de parohii existente, programul catehetic national ,,Hristos impartasit copiilor" se desfasoara in 120 de parohii, unde au fost organizate grupe cu 10-15 copii si tineri, fiind amenajate spatii speciale pentru orele de cateheza, iar in unele dintre parohii, catehezele se desfasoara in locasurile de cult. Aceeasi atentie deosebita este acordata si Proiectului ,,Alege Scoala!", o continuare a programului catehetic ,,Hristos impartasit copiilor", care are drept scop prevenirea si combaterea fenomenului de abandon scolar. Totodata, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Ambrozie, la Centrul Eparhial pentru copii si tineret ,,Sfantul Ioan Valahul", dar si in celelalte centre cultural-pastorale infiintate, se desfasoara numeroase activitati educativ-religioase in scopul formarii caracterului religios-moral al tinerilor.

Enumerarea acestor realizari este menita sa puna in evidenta nu doar lucrarea deosebita a Preasfintiei Sale in cei cinci ani de la intronizarea Sa in scaunul vladicesc al Giurgiului, ci si dragostea preotilor si credinciosilor eparhiei care au vazut in episcopul lor sprijin, povatuitor si parinte in toate imprejurarile vietii.

Clerul si credinciosii Episcopiei Giurgiului socotesc drept o binecuvantare de la Dumnezeu arhipastorirea Preasfintitului Parinte Ambrozie, pe care il inconjoara cu dragoste si ascultare.

La implinirea acestor cinci ani de aleasa slujire in demnitatea de arhipastor al de Dumnezeu pazitei Episcopii a Giurgiului, rugam pe Bunul Dumnezeu sa daruiasca Preasfintiei Sale deplina sanatate, ani multi si buni, pentru a sluji cu aceeasi dragoste, intelepciune si daruire Biserica lui Hristos si poporul dreptcredincios.
Intru multi si binecuvantati ani, Preasfintia Voastra!

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1068

Voteaza:

PS Ambrozie a implinit cinci ani de la intronizarea ca episcop al Giurgiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE