Resfintirea bisericii din Parohia Pria, protopopiatul Simleul Silvaniei

Duminica, 7 septembrie 2014, in Duminica dinaintea Inalțarii Sfintei Cruci si in ajunul praznuirii Nasterii Maicii Domnului, Preasfințitul Parinte Petroniu s-a aflat in mijlocul credinciosilor Parohiei Pria, Protopopiatul Simleu Silvaniei.



Preasfinția Sa a resfințit biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” din localitate si a savarsit in continuare Sfanta Liturghie, in altarul de vara din vecinatatea locasului de cult.

In cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit intru diacon pe teologul Marin Lolos, urmand ca acesta sa fie hirotonit preot pe seama Parohiei Zalha, din Protopopiatul Jibou. Dupa rostirea cuvantului de invațatura Preasfințitul Parinte Petroniu a felicitat pe parintele paroh Stefan Gudea si pe credinciosii parohiei Pria pentru efortul comun depus la efectuarea lucrarilor de reinnoire a bisericii.

Amplasata la granita județului Salaj cu judetul Cluj, la poalele Magurii Priei, varful cel mai inalt al Muntilor Mesesului, localitatea Pria a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1481, dar descoperirile arheologice semnalaza urmele unui tumul de paza si semnalizare, atribuit epocii romane. La puțini kilometri distanța, la Buciumi, se afla linia de granița a imperiului roman, zona fiind impanzita de ruinele unor turnuri de aparare romane si a unui castru roman. Castrul roman Buciumi a fost un puternic punct fortificat in sistemul defensiv al Daciei romane, asigurand apararea zonei Porolissum.

Biserica cu hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a fost ridicata intre anii 1930-1937. Incepand cu anul 2006, sub coordonarea Parintelui paroh Stefan Gudea, ajutat indeaproape de membrii Consiliului si Comitetului parohial, dar mai ales prin darnicia si jertfelnicia bunilor credinciosi, au fost executate ample lucrari de innoire a locasului de cult. Astfel in interiorul bisericii au fost inlocuite iconostasul, usile si geamurile, pardoseala a fost placata cu parchet melaminat si a fost achizitionat mobilierul bisericesc. De asemenea a fost schimbata tigla de pe acoperisul bisericii, turla a fost reparata si vopsita, in curtea locasului de cult a fost zidita o fantana, au fost ridicate altarul de vara si o troita, s-au montat proiectoare pentru iluminatul exterior, caile de acces spre biserica au fost placate cu dale de beton si au fost refacute gardurile si poarta. Pe langa acestea, locasul de cult a fost inzestrat cu toate cele necesare savarsirii sfintelor slujbe.

Pentru intreaga activitate desfasurata in aceasta parohie din anul 1987, Preasfințitul Parinte Petroniu i-a acordat Parintelui paroh Stefan Gudea distincția de iconom stavrofor. De asemenea Preasfinția Sa a acordat diplome de apreciere persoanelor care au fost, in mod deosebit, alaturi de parintele paroh in perioada executarii acestor lucrari.

Autor: Arhid.

Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

08 Septembrie 2014

Vizualizari: 530

Voteaza:

Resfintirea bisericii din Parohia Pria, protopopiatul Simleul Silvaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE