Resfintirea bisericii din satul Viile

Duminica, 23 februarie, incepand cu ora 8.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de sfintire a picturii bisericii „Sf. Mucenic Haralambie” din localitatea Viile, urmata de oficierea Sfintei Liturghii.

Satul Viile face parte din comuna Ion Corvin, fiind situat la cativa kilometri de Dunare. Biserica satului, cu hramul „Sfantul Mucenic Haralambie”, a fost ridicata in anul 1856, aproximativ pe locul unui alt locas de cult, de pamant, de tipul bisericilor-bordei. Viata religioasa a locuitorilor romani (in sat neexistand alte minoritati etnice) era coordonata de preotul Tanase/Athanase care a slujit aici aproape trei decenii, cel putin din 1818 pana in anul 1846.

Construita integral pe vremea stapanirii otomane, cu acordul guvernatorului de Silistra Alis Pasa, biserica este in stil dobrogean, cu o arhitectura sobra si cu trasaturi simple.
Intre anii 1860 - 1877 a fost deservita de catre preotii Ioan Radu si Voicu Mihaileanu, iar in anul 1898 a fost supusa unei prime reparatii, construindu-se a doua turla, in fata, si innoindu-se acoperisul facut din olana, toate sub coordonarea preotului Petre Polifronescu. Alte modificari facute: marirea ferestrelor, construirea stalpilor de caramida de la fatada.

In timpul primului Razboi Mondial (1916-1918) biserica a fost devastata de inamici, fiind distrus inclusiv acoperisul, refacut in anul 1929. In anul 1943 preotul paroh de atunci, Nicolae Ciorbaru, a facut cea de-a treia reparatie.

Ultimele lucrari de reabilitare au inceput in anul 2006 si s-au finalizat la sfarsitul lui 2013 (pictura a fost terminata in 2012).

Printre alte icoane in biserica se afla si cea a Sfantului Mucenic Haralambie, datand de la mijlocul secolului al XIX-lea. Sfantul era destul de popular in Dobrogea macinata de epidemii de ciuma si holera, pentru ca era ocrotitor impotriva acestor boli. Chiar populatia satului Viile s-a confruntat cu epidemia de ciuma din perioada 1812-1813, locuitorii fiind decimati de boala.

In afara de icoana Sfantului Haralambie, biserica are un epitaf mare, adus de la Ierusalim, donat de un preot stabilit in Tara Sfanta, dar originar din Viile.

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

.

21 Februarie 2014

Vizualizari: 422

Voteaza:

Resfintirea bisericii din satul Viile 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE