Resfintirea Bisericii Vulpe din Iasi

Biserica cu hramurile “Adormirea Maicii Domnului” si “Sf. Antonie cel Mare” de pe strada Sararie din Iasi va fi resfintita duminica, 3 octombrie 2010, de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Cu acest prilej vor fi aduse din Italia o particica din moastele Sfintei Ecaterina.

Biserica Vulpe din Iasi a fost ridicata in anul 1760 pe locul unei biserici de lemn construita in anul 1630. Biserica veche de lemn a fost terminata la 1632 de catre breasla blanarilor iar un hrisov din timpul lui Petru Movila aminteste ca in locul unde este biserica astazi, un vanator a urmarit foarte mult o vulpe si ar fi promis ca pe locul unde o va prinde, va zidi o biserica. Se presupune ca lacasul de inchinaciune ar fi fost inceput de catre acest vanator, ajutat de catre breasla blanarilor. Biserica veche de lemn a ars la 1832, cand a fost un incendiu puternic in Iasi, si a fost refacuta de catre Teodor Burada, iar dupa o perioada de zece ani ar fi ars din nou si ar fi fost restaurata de catre un vornic pe nume Antonie Cobalcescu, iar dupa ce a fost restaurata si sfintita, a fost pus cel de-al doilea hram, de la numele ctitorului. “Despre ctitorul Antonie Cobalcescu se stie ca, dorind sa puna acoperisul bisericii pe care a ridicat-o, si-a vandut propria avere. Sfantul lacas a fost dotat apoi cu cele necesare desfasurarii sfintelor slujbe, cu mobilier, iar la 1849 a fost sfintita. Ambele hramuri ale bisericii sunt tinute cu mare evlavie de credinciosi. Am considerat ca cei doi ocrotitori si patroni au purtat mereu grija de acest asezamant, monument istoric al Iasilor”, a amintit pr. paroh Mihail Grigoras.

Program liturgic si activitati catehetice

Parohia “Adormirea Maicii Domnului” – Vulpe are doua biserici: Biserica Vulpe si Biserica “Sf. Atanasie si Chiril”. De-a lungul istoriei, tinandu-se cont de vicisitudinile vremii, si de perioadele prin care a trecut biserica, oficiul de parohie a fost in apropierea ambelor lacase de cult. In prezent parohia Vulpe are 260 de familii.

“O parohie nu poate avea jurisdictie duhovniceasca ci doar una administrativa. Orice biserica isi cauta ctitorii ei si ii cheama sub cupola ei, ii mantuieste, ii ajuta si ii ocroteste. Desi aria administrativa este mica, activitatile desfasurate in biserica sunt pe masura sufletului credinciosilor care vin aici. Am mers pe principiul ca tinerii de astazi sunt ctitorii Bisericii de maine si viitorul Bisericii noastre. Avem un program liturgic pe care il respectam cu sfintenie pentru ca am considerat ca rugaciunea este cea mai importanta. Un cuvant pe care il spune preotul, daca nu este urmat de rugaciune, ramane ca o samanta care nu este udata si nu aduce roada. Am imbinat cateheza si cuvantul de invatatura cu rugaciunea”, a continuat pr. paroh Mihail Grigoras. In fiecare miercuri de la ora 17:00 se oficiaza Paraclisul Maicii Domnului, Taina Sfantului Maslu si Acatistul Sf. M. Ecaterina. Vineri dimineata are loc slujba Aghezmei, Taina Sfantului Maslu si Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului, iar seara se oficiaza Paraclisul Maicii Domnului, care este urmat de cateheza. “Catehezele au subiecte interesante. Programul liturgic din timpul saptamanii cuprinde si program de spovedanie. In perioada posturilor am constatat ca timpul pe care il avem la dispozitie pentru a spovedi credinciosii este intotdeuna limitat”, a explicat parintele paroh.

Lucrari de renovare si consolidare

Parintele Mihail Grigoras a fost numit paroh la Biserica Vulpe in anul 2003, dupa ce, timp de sapte ani, a pastorit credinciosii din parohia Bals.In anul 2004, cand a preluat parohia Vulpe, parintele paroh Mihail Grigoras a gasit biserica intr-un stadiu avansat de degradare pentru ca din 1849 nu s-au mai realizat lucrari de consolidare, de renovare, ci doar de intretinere. De asemenea, cutremurul din anul 1977 a afectat structura de rezistenta a sfantului lacas. “Din anul 2005 am inceput lucrarile de renovare si consolidare a lacasului de cult. Din luna aprilie a anului 2005 pana in luna octombrie am slujit intr-un cort de armata in spatele bisericii. Pentru mine a fost o experienta inedita. Dupa ce s-au finalizat lucrarile de consolidare interioara, s-a pus instalatia electrica, s-a facut tencuirea, iar apoi biserica a fost pregatita pentru pictura in tehnica fresca. S-au asezat pardoseli de marmura iar in anul 2007 au demarat lucrarile de pictura. A fost montata instalatie de climatizare si de incalzire, s-a montat si noua catapeteasma, dupa care s-a trecut la lucrarile din exterior”, a spus pr. paroh Mihail Grigoras.

Toti credinciosii vor putea vedea sfintirea altarului

In urma cu patru ani, cand parohia Vulpe a inceput organizarea pelerinajelor in Tara Sfanta, o dorinta a parintelui paroh Mihail Grigoras si a catorva credinciosi a fost aceea de a avea in Biserica “Adormirea Maicii Domnului” o particica din moastele Sfintei Ecaterina. “Puterea lui Dumnezeu a facut sa aflam ca la Genova, in Italia, se afla o biserica inchinata Sfintei Ecaterina, ce adaposteste si moaste ale acestei sfinte. Biserica este sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei iar preot slujitor de acolo este pr. Sorin Filip. PS Siluan, Episcopul Episcopiei Romane Ortodoxe a Italiei, l-a delegat pe pr. Sorin Filip sa aduca in ziua de vineri 1 octombrie aceasta particica cu moastele Sfintei Ecaterina. Moastele vor ramane pana duminica dimineata la paraclisul Resedintei mitropolitane din Iasi, urmand ca in aceeasi zi sa fie duse la Biserica Vulpe, unde vor si ramane. Sambata seara, incepand cu ora 17:00 va avea loc slujba Privegherii. Duminica dimineata la ora 7:00 se va oficia slujba sfintirii apei. La 8:15 va fi intampinat Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, care va oficia slujba de sfintire. Dupa slujba de sfintire a bisericii va avea loc Sfanta Liturghie. Pentru ca la slujba de sfintire a altarului credinciosii nu au acces, o vom difuza pe trei monitoare care vor fi amplasate in fata bisericii”, ne-a declarat pr. paroh Mihail Grigoras, care a mai adaugat ca toti credinciosii prezenti vor primi din partea parohiei daruri si pachete cu alimente.

Sursa: mmb.ro

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4961

Voteaza:

Resfintirea Bisericii Vulpe din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE