Resfintirea Catedralei episcopale “Sfantul Ierarh Nicolae” din Gyula-Ungaria

Duminica, 30 martie, Catedrala Episcopala din Gyula a imbracat haine de sarbatoare. Un sobor de sapte ierarhi in frunte cu Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de resfintire a sfantului lacas, recent restaurat in cadrul unui proiectului european transfrontalier incheiat intre Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului si Fundatia publica pentru dezvoltarea localitatii Otlaca Pusta din Ungaria.

Cu acest prilej, au fost sfintite si binecuvantate si lucrarile de amenajare a parcului de langa Catedrala episcopala, ce au cuprins construirea unui altar de vara din lemn si a doua porti din lemn, in stil maramuresean, atat pentru a se delimita spatiul liturgic, cat si pentru promovarea valorilor traditionale romanesti.

Soborul slujitorilor a fost alcatuit din IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sarbe din Ungaria si Administrator al Eparhiei Sarbe din Timisoara, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romanesti din Ungaria, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, preoti si diaconi de la parohiile ortodoxe romanesti din Ungaria, precum si reprezentanti ai Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria.

La sarbatoarea romanilor ortodocsi din Gyula au luat parte si numerosi credinciosi de la mai multe parohii din tara, reprezentati din partea statului roman, oficialitati maghiare, precum si coloboratori in cadrul proiectului european transfrontalier.



Dupa slujba de sfintire, soborul slujitorilor a oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in Catedrala ”Sfantul Ierarh Nicolae”. Raspunsurile liturgice au fost date de Corul parohiei aradene Micalaca Veche II.

Dupa slujba, reprezentatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pr. Ion Armasi, secretarul Sectorului relatii bisericesti, interreligioase si comunitati bisericesti externe al Patriarhiei Romane, a inmanat din partea Patriarhului Romaniei mai multe acte de cinstire celor implicati in cadrul proiectului european transfrontalier. De asemenea, PS Siluan a daruit din partea Episcopiei Ortodoxe Romanesti din Ungaria plachete comemorative si diplome de cinstire tuturor celor care au avut un rol semnificativ in buna desfasurare si implementare a proiectului.

Evenimentele prilejuite de resfintirea Catedralei episcopale de la Gyula au mai cuprins o conferinta de presa si un atelier de lucru, cu toti cei implicati in cadrul proiectului, dar si cu cei dornici sa cunoasca mai multe despre rezultatele implementarii acestuia.

Catedrala “Sfantul Nicolae” din Gyula - repere monografice

Dintre cele mai importante asezaminte de cultura din orasul Gyula se distinge catedrala cu hramul “Sfantul Ierarh Nicolae”. Catedrala de astazi - ctitorie a familiilor romanilor gyulani, in frunte cu cea a Nicorestilor constituie, din punct de vedere urbanistic, unul dintre accentele dominante in compozitia centrului istoric al orasului. Pe locul actualei biserici, pentru stravechea comunitate ortodoxa romana din Gyula, fusese ridicata o biserica din lemn in anul 1721, care a fost inlocuita in 1727 cu o alta biserica din caramida. Datorita cresterii numarului credinciosilor, in locul acelei biserici a fost construita in anul 1762 o biserica mai spatioasa, dar fara turn. In 1801 biserica a cazut prada unui puternic incendiu care a afectat aproape tot orasul. In anul 1802 s-a inceput construirea actualei catedrale. Lucrarile au durat pana in 1824, fiind intrerupte vreme de zece ani si reluate prin purtarea de grija si cheltuiala carturarului roman Moise Nicoara din Gyula. Bisericii i s-a adaugat ulterior un turn, a carui constructie s-a terminat in 1854. Turnul a fost mistuit de flacari in anul 1943 si ulterior refacut. In fata bisericii se inalta o cruce din piatra, ridicata in anul 1869 de credinciosul Lazar Bogar.

In vara anului 1928 a avut loc o renovare a interiorului bisericii, iar pictorul Bela Predmerszky din Budapesta a executat cateva fresce pe tavanul bisericii. Biserica este impodobita cu prapori, dintre care se remarca doi prapori din 1888 si 1894, precum si praporii plugarilor si industriasilor din 1948.

Datorita imprejurarilor, tarnosirea bisericii s-a savarsit mai tarziu, in 16 octombrie 1994, de catre patriarhul Teoctist, care a fost prezent si la ceremonia de hirotonie si instalare a primului ierarh al romanilor ortodocsi din Ungaria, Preasfintitul Parinte Episcop Sofronie, in 21 februarie 1999. Din acel moment biserica a devenit Catedrala episcopala, fiind intaia intre bisericile ortodoxe romanesti din Ungaria. Lacasul de inchinare este monument istoric construit in stil baroc, cu elemente clasice. Este rezultatul stradaniilor seculare ale credinciosilor romani din orasul Gyula si este unul dintre cele mai apreciate monumente istorice religioase din oras, fiind vizitat de multi turisti.


Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

31 Martie 2014

Vizualizari: 591

Voteaza:

Resfintirea Catedralei episcopale “Sfantul Ierarh Nicolae” din Gyula-Ungaria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE