Resfintirea Paraclisului arhiepiscopal din Buzau

In Duminica a 28-a dupa Rusalii, paraclisul arhiepiscopal „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ din Buzau a imbracat haine de sarbatoare. Lacasul de cult a fost binecuvantat de Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, atat la interior, cat si la exterior, in urma lucrarilor de renovare si infrumusetare.

Ierarhul a savarsit in continuare Sfanta Liturghie, in cadrul careia l-a hirotonit diacon pe tanarul teolog Ionut-Radu Vintila, consilier eparhial.

La slujbe au participat preoti profesori, elevi, precum si alti credinciosi.

In cuvantul rostit cu prilejul slujbei de resfintire, Inaltpreasfintia sa a subliniat: „Prin randuiala si cu ajutorul lui Dumnezeu, am putut pune un inceput bun slujirii Sfintei Liturghii si a celorlalte slujbe bisericesti in paraclisul elevilor Seminarului Teologic din Buzau, cu hramul «Sfintii Imparati Constantin si maica sa Elena», dupa o oarecare absenta, avand in vedere ca s-au savarsit anumite lucrari de amenajare si infrumusetare a lacasului sfant. Adresez un cuvant de multumire si de recunostinta parintilor profesori ai Seminarului buzoian – cei mai de demult si cei de acum – si va inchipuiti cata emotie am trait eu, astazi, in aceasta biserica, in care slujesc pentru prima oara ca arhiereu, dupa ce, odinioara, stateam in rand ca acesti elevi sau la strana, cantand la Sfanta Liturghie. Ultima Sfanta Liturghie la care am cantat, a fost in anul 1987“.

Paraclisul dateaza din anul 1841, fiind ridicat in vremea arhipastoririi episcopului Chesarie, pe locul altuia mai vechi daramat in urma cutremurului din 1838. Din cauza unui incendiu, sfantul lacas a fost refacut in vremea episcopului carturar Dionisie Romano. Lucrarile de pictura au fost executate, in anul 1882, de Dimitrie Teodorescu, unul dintre elevii scolii de zugravi de la Buzau. In general, paraclisul serveste ca lacas de rugaciune pentru practica liturgica a elevilor seminaristi.

Dupa Sfanta Liturghie, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian a hirotesit intru duhovnic 10 preoti, carora le-a daruit cate o geanta, un epitrahil, un Molitfelnic si o cruce de binecuvantare.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Decembrie 2013

Vizualizari: 645

Voteaza:

Resfintirea Paraclisului arhiepiscopal din Buzau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE