Ritualuri din Joia Mare


Ritualuri din Joia Mare

Joia Mare - Ritualul spalarii picioarelor - VIDEO

Sfanta si Marea Joi din Saptamana Patimilor este ziua in care Hristos a spalat picioarele ucenicilor Sai si a instituit la Cina cea de Taina Sfanta Euharistie atunci cand a spus: "Luati, mancati acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi" si "Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu al Legii celei Noi, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor."

 

In unele manastiri din tara noastra se savarseste in Sfanta si Marea Joi, ritualul spalarii picioarelor.

In cadrul acestei slujbe, staretul manastirii spala picioarele fratilor din manastire, actualizand spalarea picioarelor apostolilor de catre Mantuitorul la Cina cea de Taina.

 

La biserica sfantului Mormant, dupa Sfanta Liturghie, patriarhul imbracat in toate vesmintele, insotit de 12 arhierei, de clerici si pelerini iese din Biserica Sfantului Mormant in curtea din fata usii de la intrare. Cei 12 episcopi stau pe scaune, in timp ce arhiereul cel mai mare se dezbraca de vesminte, toarna apa si incepe sa spale picioarele arhiereilor. La final, arhiereul slujitor saruta pe frunte pe fiecare, citeste o rugaciune de binecuvantare si imparte anafura.

Ritualul spalarii picioarelor

 

In aceasta zi, Biserica a hotarat citirea celor 12 Evanghelii la slujba deniei. Dupa citirea Evangheliei a 5-a, preotul ia pe umeri Crucea Rastignirii din partea de rasarit a Sfintei Mese si iesind pe usa de miazanoapte o aduce in procesiune, in sunetul clopotelor, si o aseaza in mijlocul bisericii spre inchinarea poporului. Sfanta Cruce ramane in mijlocul bisericii pana vineri, cand, la slujba Vecerniei, in timpul citirii celei de-a treia Paremii, se readuce in Sfantul Altar.

La Ierusalim, incepand de la orele 16.00, se face o procesiune impresionanta cu cele 12 Evanghelii de la Pretoriu, locul unde a fost judecat Mantuitorul si condamnat la moarte de Pilat. 

 

Primele cinci Evanghelii sunt citite in biserica si in fata pretoriului. De la Evanghelia a sasea, convoiul clericilor si al pelerinilor, cu lumanari aprinse in maini, porneste in procesiune spre Golgota, reconstituind Drumul Crucii strabatut de Mantuitorul in noaptea de joi spre vineri. Pe cale, preotii fac cele 14 popasuri, dupa traditie. La fiecare popas, patriarhul imbracat in vesminte negre, citeste celelalte Sfintele Evanghelii.Ultimele doua se citesc pe Golgota si in fata Sfantului Mormant, unde ia sfarsit procesiunea. In continuare, alti clerici, in frunte cu un mitropolit, incep Utrenia - denia celor 12 Evanghelii - in Biserica Invierii de langa Sfantul Mormant (adica se repeta slujba Sfintelor Patimi in biserica). La ora unu, dupa miezul noptii, slujba Sfintelor Patimi ia sfarsit.


In Joia Patimilor, in afara de Sfantul Agnet care se scoate pentru ziua respectiva, se mai scoate un Agnet. Acesta va fi pastrat pe Sfanta Masa din Altar pana in Martea Luminata cand va fi pregatit, prin uscare, pentru a putea fi folosit de-a lungul intregului an la impartasirea celor care nu pot merge la biserica.

.

23 Aprilie 2008

Vizualizari: 6358

Voteaza:

Ritualuri din Joia Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE