Rusaliile la Catedrala mitropolitana din Timisoara

Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei a slujit in Duminica Rusaliilor la Catedrala Mitropolitana “Sfintii Trei Ierarhi” din Timisoara. Inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi, ierarhul a oficiat sfintele slujbe inchinate marelui praznic al “Pogorarii Sfantului Duh”, in prezenta a numerosi credinciosi timisoreni.



In cuvantul de invatatura rostit, ierarhul a mentionat ca Rusaliile reprezinta incheierea praznicului Invierii Domnului si sunt implinirea fagaduintei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a trimiterii Sfantului Duh. Totodata, Preasfintia Sa a vorbit si despre darurile Sfantului Duh revarsate asupra Bisericii la Cincizecime, daruri pe care suntem chemati sa le facem lucratoare in viata fiecaruia dintre noi.

Dupa savarsirea Sfantei Liturghii a fost oficiata slujba Vecerniei de luni, dupa Rusalii, ce poarta in popor denumirea de “Vecernia plecarii genunchilor”, intrucat in cadrul acesteia sunt rostite sapte rugaciuni de catre preotul ingenuncheat in fata Sfintelor Usi Imparatesti. Rugaciunile invoca ajutorul Preasfintei Treimi, amintind totodata de cele sapte daruri ale Sfantului Duh, care s-a pogorat in ziua Cincizecimii.

In finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor credinciosilor prezenti binecuvantarea Inalt Preasfintitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, incredintandu-i de purtarea de grija si dragostea parinteasca a Intaistatatorului lor. Totodata, Preasfintia Sa a impartit credinciosilor icoane cu praznicul “Pogorarii Sfantului Duh” si ramuri verzi, ca simbol al darurilor celor bogate ale Sfantului Duh. La iesirea din sfantul lacas, credinciosii au primit si cate un exemplar din lucrarea “Din viata si din Duh” a Arhimandritului Sofronie Saharov, carte aparuta la Editura Reintregirea a Arhiepiscopiei Alba-Iuliei.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Iunie 2014

Vizualizari: 676

Voteaza:

Rusaliile la Catedrala mitropolitana din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE