Saptamana a VI-a din Postul Sfintelor Pasti

Biserica Ortodoxa se afla in cea de-a VI-a saptamana a Postului Mare, acest pelerinaj duhovnicesc spre Praznicul Invierii Domnului. Saptamana a VI-a sau a Floriilor e cadrul unei intreite inainte praznuiri si anume : pregatirea Sambetei lui Lazar, a Duminicii Stalparilor si a Saptamanii Mari. Actualizarea dramatizata a Patimii, care e obiectul principal al imnologiei Sapamanii Mari a inceput inca din primele zile ale acestei saptamani prin evocarea narativa a bolii, iar mai apoi a mortii lui Lazar si a mersului lui Hristos spre Ierusalim, unde va suferi Patima Sa cateva zile mai tarziu.

In cadrul slujbelor cuprinse in cartea Triodului, in aceasta perioada se face pomenirea suferintei lui Lazar, a mortii lui, a instiintarii Mantuitorului de boala lui Lazar si a mortii acestuia si a drumului Domnului nostru Iisus Hristos spre Betania si spre Ierusalim. Trimiterea de mesageri la Hristos de catre Marta si Maria reprezinta ostenelile Postului Mare realizate prin conlucrarea dintre actiune si contemplatie, gratie carora Hristos va veni prin Patima Sa, sa ne izbaveasca mintea inlantuita in patimi.

Dupa Avva Isaia, Lazar simbolizeaza mintea infasurata in vointa proprie, iar Marta si Maria asceza si plansul. Luptand impotriva trandaviei, vom putea invia din intunericul „uitarii de Dumnezeu” la lumina pocaintei.

Sambata vom pomeni invierea dreptului Lazar, fratele surorilor Marta si Maria, inviere pe care Domnul Hristos o face ca o anticipare a invierii de obste a tuturor oamenilor. Aceasta saptamana se va incheia cu intrarea triumfala a Mantuitorului in Ierusalim, pe care Biserica o va pomeni duminica. Incepand de Duminica, in fiecare seara se vor oficia Deniile specifice Saptamanii Mari.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

12 Aprilie 2011

Vizualizari: 718

Voteaza:

Saptamana a VI-a din Postul Sfintelor Pasti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE