Sarbatoare in comunitatea ucrainienilor ortodocsi din Banat

Duminica, 23 septembrie, comunitatea ucrainienilor ortodocsi din Banat a imbracat straie de sarbatoare. Credinciosii ucrainieni din parohia Soca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj, jud. Timis, au sarbatorit sfintirea bisericii parohiale, inchinata praznicului Nasterii Maicii Domnului.Slujba de sfintire a bisericii a fost oficiata de catre delegatul Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop- vicar patriarhal, inconjurat de un numeros sobor de preoti ucrainieni, condus de pr. protopop Ioan Pitura, vicarul general al Vicariatului Ortodox Ucrainean din Sighet. Cu acest prilej, noua biserica a primit din partea Patriarhului Romaniei un al doilea ocrotitor, pe Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt.

“Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, stiind ca sunteti o comunitate evlavioasa, credincioasa, a acordat un al doilea hram acestei sfinte biserici, un sfant care apartine neamului dumneavoastra prin nastere, dar care apartine Bisericii intregi prin nasterea cea duhovniceasca, prin viata sa sfanta si prin rugaciunile care le face inaintea lui Dumnezeu, pentru toti oamenii, si anume, hramul Sfantului Cuvios Paisie Velicicovschi, din Poltava Ucrainei, care dupa ce a calatorit in pelerinaje la Muntele Athos si prin alte locuri din lumea aceasta, si-a sfintit viata in manastirea Neamtului din Moldova”, a precizat Preasfintitul Varlaam.

Dupa slujba de tarnosire, Ierarhul a oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie pe o scena special amenajata in curtea bisericii. La eveniment au participat oficialitati locale si judetene, precum si numerosi credinciosi ucrainieni atat din Banat, precum si din Maramures. Din incredintarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, dupa Sfanta Liturghie Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul a oficiat slujba de hirotesie intru iconom stavrofor a preotului Cristian Vasile Ardelean, parohul bisericii din Soca, drept rasplatire pentru ravna si eforturile depuse impreuna cu enoriasii incredintati spre pastorire, in ridicarea noului lacas de cult si consolidarea vietii religioase din aceasta zona. Totodata, Ierarhul a inmanat numeroase diplome si distinctii oferite de Patriarhul Romaniei celor care au sprijinit initiativa parintelui paroh si au contribuit la inaltarea sfintei biserici si a casei parohiale. In finalul slujbei, Preasfintia Sa a transmis tuturor credinciosilor prezenti binecuvantarea si felicitarile Parintelui Patriarh, pentru dragostea si daruirea lor fata de Biserica lui Hristos. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul coral “ Theophoros” al Arhiepiscopiei Timisoarei, condos de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

Biserica parohiala din Soca, jud Timis a fost contruita intre anii 2002- 2007, iar pictura Altarului a fost executata intre anii 2007- 2009. Lucrarile de constructie a sfantului lacas au fost finalizate datorita stradaniei preotului paroh Cristian Vasile Ardelean, a membrilor Consiliului Parohial si a jertfelniciei credinciosilor, dintre care s-au remarcat Vasile Bileac si Cornel Tota, primarul comunei Banloc.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

25 Septembrie 2012

Vizualizari: 428

Voteaza:

Sarbatoare in comunitatea ucrainienilor ortodocsi din Banat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE