Sarbatoare la Manastirea Feleacu din judetul Cluj

Manastirea “Sfanta Troita” din Feleac a cinstit-o in mod deosebit luni, 14 octombrie 2013, pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, pomenita in aceasta zi in calendarele ortodoxe. Biserica monument istoric, care se presupune a fi construita de Sfantul Voievod Stefan cel Mare, o are ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa. Astfel, in ziua de pomenire a Sfintei Parascheva, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Parintele Dumitru Cobzaru, Exarhul Manastirilor din Arhiepiscopie, inconjurat de un sobor de 11 preoti si diaconi. Au participat la hramul manastirii preotii din cercul preotesc din Feleacu, precum si 300 de credinciosi din parohiile din imprejurimi.

In cadrul cuvantului de invatatura Parintele Dumitru Cobzaru a vorbit despre exemplul de vietuire si de sfintenie a Cuvioasei Parascheva si i-a indemnat pe cei prezenti la o viata duhovniceasca: „Maica noastra Parascheva ne-a chemat astazi la Manastirea de la Feleac si respectiv in parohia Feleacului aratandu-ne cum si in ce fel trebuie sa ne petrecem viata pamanteasca, sa bine placem lui Dumnezeu si sa ne implinim ca oameni atat pe acest pamant, cat mai ales in imparatia lui Dumnezeu. Chemarea maicii noastre Parascheva este de o delicatete extraordinara pentru ca ea a inteles cuvantul delicat a Mantuitorului Hristos inca de copila, atunci in biserica din parohie unde citindu-se Sfanta Evanghelie a fost impresionata de cererea Mantuitorului Hristos: „Cel ce voieste sa vina dupa mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-mi urmeze Mie”. Acest cuvant al Mantuitorului a avut o rezonanta deosebita in inima ei de copila. Din acel moment ea nu a mai trait pentru ea insasi. Imediat dupa Sfanta Liturghie a iesit din Biserica a impartit hainele la saraci si a plecat acasa cu acest dor de a-i urma lui Dumnezeu”.

Manastirea „Sfanta Troita” din Feleac a fost reintemeiata in anul 1991, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Atunci s-a luat hotararea ca manastirea noua sa nu fie infiintata pe vechiul amplasament, ci chiar in mijlocul parohiei Feleacu. In vara anului 1993 a fost sfintita piatra de temelie pentru noua biserica, iar de atunci s-a realizat aici un adevarat complex monahal. Acesta cuprinde biserica mare cu hramul Sfanta Troita, un paraclis cu hramul Sfantul Voievod Stefan cel Mare, un corp de chilii o staretie, casa parohiala, un altar de vara si o casa muzeu. Manastirea mai are si o biblioteca ce insumeaza aproximativ 3.000 de volume.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

15 Octombrie 2013

Vizualizari: 611

Voteaza:

Sarbatoare la Manastirea Feleacu din judetul Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Feleacu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE