Sarbatoare in parohia braileana Filipesti

In Duminica Samarinencei, credinciosii parohiei Filipesti, Protopopiatul Faurei, judetul Braila, au participat la resfintirea bisericii parohiale din localitate de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de jos.

Cu ocazia acestui eveniment, biserica „Sfantul Ierarh Nicolae“ a fost asezata si sub ocrotirea Sfintilor romani pe care Biserica Ortodoxa Romana ii cinsteste in fiecare an in a doua Duminica dupa Rusalii.

Constructia istoricei biserici a parohiei Filipesti a inceput in anul 1848, pe proprietatea si cu fondurile donate de boierul Costache Filipescu, descedent al familiei boieresti a filipestilor.

In timpul primului razboi mondial, locasul de cult a fost folosit si ca punct de observatie de catre trupele romane, fapt ce a atras dupa sine bombardarea si distrugerea ei.

Intre anii 1922-1925, credinciosii din acea vreme, atasati bisericii lor, au hotarat ca din ruinele vechii biserici sa reconstruiasca locasul de cult de odinioara.

Cu trecerea timpului si in urma deteriorarilor, au fost necesare interventii, reparatii si ample lucrari de consolidare a temeliei cu grinzi de beton, a fost refacuta sarpanta, iar turla principala a fost redusa ca dimensiune pentru a se inscrie in linia arhitecturala a intregii constructii. De asemenea, pardoseala a fost inlocuita, peretii retencuiti iar catapeteasma si mobilierul bisericesc au fost inlocuite cu piese noi, sculptate din lemn de stejar.

Pentru prima data locasul de inchinare a fost pictat la interior in tehnica „fresco“ sub conducerea pictorului bisericesc Gheorghe Durau.

Astfel pregatita, restaurata si readusa la frumusetea cea dintai, biserica a fost resfintita astazi de catre Chiriarhul Dunarii de Jos, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi.

La final, Inaltpreasfințitul Parinte Arhiepiscop Casian a acordat distinctia bisericeasca de sachelar pr.paroh Petcu Georgica, precum si o serie de diplome care au evidentiat atat contributia autoritatilor locale, cat si jertfelnicia credinciosilor, care au dorit sa infrumuseteze locasul de cult.

Copiii prezenti la Sfanta Liturghie au primit pachete cu fructe si dulciuri dar si daruri de suflet – carti de rugaciuni si iconite, iar credinciosii participanti au fost asteptati si la traditionala agapa crestineasca pregatita de membrii Consiliului si Comitetului parohial.

Sursa: edj.ro

 

.

15 Mai 2012

Vizualizari: 857

Voteaza:

Sarbatoare in parohia braileana Filipesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE