Sarbatoare la parohiile Cotroceni si Bumbacari

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va sfinti duminica aceasta, 13 mai 2012, Biserica cu hramurile 'Sfantul Vasile cel Mare' si 'Sfanta Cuvioasa Parascheva' a Parohiei Cotroceni din Bucuresti.

De asemenea, si pictura bisericii Parohiei Bumbacari din Bucuresti va fi sfintita de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

La cele doua lacasuri de rugaciune au fost facute in ultimii ani mai multe lucrari de restaurare si infrumusetare. Biserica Parohiei Cotroceni, asezata la inceputul cartierului Drumul Taberei, a fost readusa la frumusetea inceputurilor, pictura a fost restaurata, iar in interior a fost montata o pardoseala de marmura. 'Dupa 73 de ani, de cand a fost sfintita, din nou biserica noastra imbraca haine de sarbatoare, pentru ca duminica Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va savarsi slujba de tarnosire in urma unor ample lucrari de restaurare, care au durat 2 ani. Pictura a fost curatata in intregime, instalatia electrica schimbata cu una moderna si performanta si a fost montata o pardoseala de marmura mai durabila. Aceasta biserica este cautata de multi credinciosi si am dorit ca, pe langa frumusetea slujbelor, sa le oferim si un spatiu duhovnicesc frumos', ne-a spus parintele Valentin Stefan, preot paroh la Parohia Cotroceni. Inaintea slujbei de tarnosire si a Sfintei Liturghii care vor fi savarsite de Patriarhul Romaniei, duminica va fi oficiata si slujba Aghesmei mici in agheasmatarul din curtea lacasului de unde credinciosii pot lua apa sfintita', a declarat parintele paroh Valentin Stefan, de la Parohia Cotroceni. Biserica a fost ridicata, incepand cu anul 1930, in apropierea Palatului Cotroceni, la initiativa preotului Vasile Barbieru, iar lucrarile au fost ispravite in anul 1939, cand a fost sfintita. In august 1951, biserica a fost resfintita de patriarhul Justinian si cand a primit hramurile 'Sfantul Vasile cel Mare' si 'Sfanta Cuvioasa Parascheva', potrivit Ziarul Lumina.

In haine de sarbatoare se va afla duminica si biserica Parohiei Bumbacari din Bucuresti, care are hramurile 'Nasterea Maicii Domnului' si 'Sfantul Ioan Botezatorul'. Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul va sfinti pictura si catapeteasma lacasului, care au fost restaurate in ultimii doi ani. 'Biserica a fost sfintita in anul 1940 si anul acesta se implinesc 72 de ani de la acest moment de sarbatoare. Biserica Parohiei Bumbacari este in forma de cruce si are arhitectura Manastirii valcene Arnota. Este pictata de parintele Sofian Boghiu si de Olga Greceanu, iar timp de doi ani s-a restaurat integral aceasta frumoasa pictura. Anul acesta am restaurat si catapeteasma, care a fost imbracata cu foita de aur si toate icoanele au fost inlocuite. De asemenea, am montat si o pardoseala de marmura si am realizat mai multe icoane in mozaic si vitralii', a spus parintele paroh Ion Sasareanu de la Parohia Bumbacari.

Sursa: basilica.ro
 

.

12 Mai 2012

Vizualizari: 1045

Voteaza:

Sarbatoare la parohiile Cotroceni si Bumbacari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE