Sarbatoarea Sfantului Ierarh Nifon la Targoviste

Marţi, 11 august 2015, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, s-au desfăşurat la Târgovişte, în apropierea Catedralei Eparhiale, ceremoniile liturgice dedicate

sărbătorii Sf. Ier.
Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti

, eveniment la care au participat aproximativ 20.000 de credincioşi.

Evenimentul a debutat dis de dimineaţă cu scoaterea raclei cu moaştele sfântului în apropierea Catedralei şi utrenia sărbătorii, ocazie cu care, din toate colţurile eparhiei, din eparhiile învecinate şi din ţară, au sosit pelerini.

Anul acesta, trebuie menţionat că la sărbătoare a participat Preacuviosul Părinte Petros, Stareţul Mânăstirii Dionisiu, locaş unde se află mormântul Sf. Ier. Nifon, care a ţinut un scurt cuvânt de mulţumire, la finalul căruia Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit în dar distincţia Crucea Valahă a Arhiepsicopiei Târgoviştei

În încheierea sfintei slujbe, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură şi a lansat volumele intitulate Răspuns împotriva Catehismului calvinesc- operă misionară și apologetică a Ortodoxiei românești în veacul al XVII-lea, la 370 de ani de la apariţia sa,și Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici-operă misionară, spirituală și culturală definitorie a Ortodoxiei românești din secolul al XVI-lea, la 470 de ani de la apariţia sa, ambele recent tipărite de către editura noastră eparhială. A urmat, apoi, premierea a 12 elevi dâmboviţeni care au obţinut premii la Olimpiadele Naţionale la diferite materii de studiu din timpul anului şcolar.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltul Ierarh a subliniat că marele arhipăstor este cel dintâi sfânt ridicat la cinstea sfintelor altare de pe teritoriu ţării noastre, fiind un erudit ierarh şi om de cultură, personalitate definitorie a spiritualităţii şi culturii ortodoxe şi româneşti, de la începutul secolului al XVI-lea, care a înnoit chipul Bisericii noastre străbune, orientându-o spre a răspunde celor mai actuale nevoi pastoral-misionare, oferind un exigent exemplu de viaţă morală şi sfântă.

La eveniment, au participat domnul Gabriel OPREA, Viceprim-ministru al Guvernului României, domnul Sorin CÂMPEANU, Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Victor OPASCHI, ministru secretar de stat, parlamentari şi alte autorităţi centrale şi locale, judeţene şi municipale, dar şi personalităţi ale vieţii noastre publice.

Menţionăm că închinarea pelerinilor la racla cu sfintele moaşte va continua pe tot cursul acestei zilei, până seara târziu.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

.

13 August 2015

Vizualizari: 119

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Ierarh Nifon la Targoviste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE